Caniculă în Făgăraș. Nu lăsați copiii singuri în mașină nici măcar un minut!

foto: anidescoala.ro

foto: anidescoala.ro

Nu lăsați copiii singuri în mașină nici măcar pentru un minut!

Este avertismentul Departamentului pentru Situații de Urgență, în contextul caniculei anunțate de meteorologi. Temperatura din mașină în timpul caniculei poate fi mortală.

Copiii sunt cei mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală crește de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult.

Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate deceda.

Departamentul pentru Situații de Urgență atrage atenția că, în soare, mașinile  se încing foarte repede și se pot petrece tragedii mai repede decât ne putem imagina.

Când afară sunt 26 de grade Celsius, în mașină temperatura ajunge după 20 de minute la 43 de grade, iar după 60 minute la 51 de grade.

Maxima anunțată de ANM pentru marți, 2 iulie, la Făgăraș, este de 35 de grade Celsius.

Florian Shaorma
curatare tapiterie
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Spalatoria GPC
Amanet King Onix
Moveos
Demgy
Monumente funerare

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Brașov ne reamintesc, printre altele, să evităm pe cât posibil  expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. Dacă este absolut necesară expunerea la soare la orele amiezii, ar fi bine să ne îmbrăcăm cu haine subțiri și lejere de culoare deschisă

Pe parcursul zilelor caniculare sunt recomandate duşurile calduţe, nu reci, iar după, nu este recomandat să ne ștergem de apă. De asemenea, trebuie să bem zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este recomandat consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

La fel și consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben sau roşu, prune, castraveţi și roşii), pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu trebuie să consumăm alcool, nici măcar berea recea, în zilele caniculare, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, nici cafeaua nu este recomandată.

Extrem de important este să avem grijă de persoanele dependente de noi (copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi), cărora să le oferim în mod regulat lichide, chiar dacă nu ne solicită.

Mai multe recomandări pentru combaterea caniculei găsiți aici.


Apreciază
Distribuie