Capelă la Viștișoara, preot nou la Viștea de Sus

Zona turistică Viștișoara, cu 276 de hectare de teren și 300 de numere de casă, va avea în curând propria capelă. Aceasta va purta hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, după fosta mănăstire de maici care a existat aici cu secole în urmă și care a fost rasă de pe fața pământului cu tunurile, la ordinul generalului Bukow, cel care la rândul său respecta directivele primite de la Împărăteasa Maria Tereza a Austro-Ungariei.

,,Fosta mânăstire de maici s-a aflat pe Valea Viștea, iar locul se numește și astăzi ,,în grădina mânăstirii”. De anul trecut există acolo o troiță sfințită. Grădina mânăstirii avea pe vremuri o suprafață de 60 de hectare. După Primul Război Mondial, cu 30 de hectare dintre acestea s-au împroprietărit văduvele și familile martirilor căzuți în luptă. Celelalte 30 de hectare au rămas ca și pășune pentru tauri. Prin 2006-2007 pășunea a fost împărțită localnicilor, în loturi de câte 800 mp. Capela are la dispoziție o suprafață de 1.600 mp, care se află în proprietatea Bisericii de Viștea de Sus”, spune Gheorghe Tabără, unul dintre viștenii care s-au implicat în construirea capelei. Gheorghe Tabără a fost cu două mandate în urmă și primarul comunei Viștea.

,,În acest demers s-a implicat și protopopul Ion Tărcuță. S-a obținut aprobarea ÎPS Laurențiu Streza, așa încât în cursul lunii august 16 august se va sfinți locul pe care se va ridica această capelă. În ea va sluji noul preot din Viștea de Sus, Marian Antinie, cel care a fost numit în locul preotului Nicolae Albăceanu, ce s-a pensionat”, mai explică Gheorghe Tabără.

Marian Antinie (foto) a fost cinci ani preot în Rodbav, comuna Șoarș. El va sluji de acum încolo în Biserica ,,Buna Vestire” de la Viștea de Sus, iar ocazional va oficia slujbe în capela de la Viștișoara.

Victoria Federal IFN
Moveos
Monumente funerare
JTTI
Spalatoria GPC
Amanet King Onix
curatare tapiterie

Capela se va ridica de către comunitatea din Viștea de Sus, care contribuie fie cu donații în bani, fie cu donații în materiale de construcție. Aici pot fi oficiate chiar căsătorii sau botezuri, mai ales că administrația locală de la Viștea a reușit să renoveze și vechiul canton.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie