Duminică s-a sărbătorit Buzduganul la Cârţa

Sătenii din Cârţa au participat cu mic cu mare duminică la sărbătoarea Buzduganului.

Un obicei al Ţării Oltului, Buzduganul reprezintă sfârşitul unui ciclu.

Acest obicei se desfăşoară la sfârşitul secerişului, când tinerii ce au lucrat la câmp organizează o petrecere care să marcheze terminarea muncii la câmp.

Buzduganul este alcătuit din elemente specifice localităţii, cum ar fi unealta de lemn numită ,,râşchitor”, 3 rânduri de beţe şi spice de grâu, şi este confecţionat de către un localnic.

Victoria Federal IFN
Second hand & outlet
Proaspat Alb
Spalatoria GPC
Demgy
Mogaldea Therapy
Fantanita Craiesei

La sărbătoare participă atât fete cât şi băieţi, aceştia fiind grupaţi câte 12. Cele 12 fete reprezintă anul calendaristic, cei 12 băieţi înseamnă cei 12 apostoli, iar buchetul alcătuit din 4 spice de grâu reprezintă anotimpurile anului.

Pe vremuri, în ziua Buzduganului, din centrul satului şi până la pământul gazdei, alaiul mergea cântând, iar aici, bătrânii comunei învaţau tinerii să taie spice şi să lege snopi. La final, femeile leagau snopii în formă de cruce, iar apoi aşezau crucile în formă de buzdugan. Alaiul se oprea la casa gazdei pentru a-şi primi răsplata pentru ajutorul dat. Secerătorii erau aşteptaţi cu masa plină de bucate alese.

După jocul „Cântecului Grâului”, buzduganul este dus şi astăzi la biserică unde localnicii se roagă pentru o toamnă îmbelşugată. În zona noastră, obiceiul se mai ţine la Drăguş.


Apreciază
Distribuie