Ce vedem la Artfestin Făgăraș 2019

Artfestin revine la Fagaras. A doua ediție se va desfășura între 9 și 11 august 2019.

Organizatorii evenimentului au publicat titlurile filmelor, scurtmetrajelor, spectacolelor și concertelor care se vor desfășura în centrul municipiului de la poalele Munților Făgăraș. Totodată, au anunțat prezența unui jurnalist făgărășean, stabilit în Anglia, care a devenit milionar datorită cărților publicate.

Proiecțiile speciale ale acestei ediții sunt: „Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, „Leto/O vară rock and roll”, „Cold War/Razboiul rece”, „Everybody knows/Toata lumea știe”, „Woman at War/Femeie în război”.

În cadrul festivalului vor rula, cu sprijinul reprezentanței Comisiei Europene în România, cinci scurtmetraje regizate de cineaști europeni. Acestea sunt reunite în cadrul campaniei EUandME, care prezintă o colecție de povești emoționante ce ne dezvăluie ce face Europa pentru cetățenii săi:„“La Cle/Cheia” (FR), „The Living Hostel/Pensiunea vie” (GER), „The Loner/Singuraticul” (PL), „The Shape/Forma” (BE) și „New World Symphony”/„Simfonia din lumea noua” (RO). Scurtmetrajele vor fi proiectate vineri, 9 august, la ora 21:00, pe ecranul montat în fața Cetății Făgăraș.

„Dacă anul trecut ne-am concentrat pe filmele americane clasice, în acest an am ales ca temă filmul european și vom prezenta unele dintre cele mai bune pelicule, premiate la marile festivaluri europene. Artfestin evoluează, astfel, către un „mélange” cultural cu arome europene, unit în diversitatea sa de pasiunea pentru frumos. Vă așteptăm pe toți, cu mic și mare, să umpleți sala de cinema, de teatru și să nu ratați întâlnirile cu invitații noștri”, a spus Irina-Margareta Nistor, directorul artistic al festivalului și președintele Asociației Culturale ArtRaising.

Iureș, din nou la Făgăraș

Festivalul readuce Teatrul Act în municipiul nostru cu spectacolul „Moș Nichifor”, în interpretarea lui Marcel Iureș și a Ruxandrei Maniu, regia Alexandru Dabija, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă. Lansat recent, spectacolul continuă seria pieselor de succes oferite de Teatrul Act, care revalorizează texte clasice de Ion Creangă într-o formulă unică. „Mos Nichifor” va avea o singură reprezentație în cadrul evenimentului, în seara de 9 august, la Casa de Cultură.

Spectacolul „Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt”, de Adrian Iclenzan și Laurențiu Blaga, în regia lui Mihai Lungeanu și interpretarea lui Mihai Giurițan, se va juca sâmbătă, 10 august, în cetate. Un „one man show” bazat pe un text dramatic, recomandat iubitorilor de teatru.

Bilka
Salco
Copy Center TMF

Revine și campionul Patzaichin

Asociatia „Ivan Patzaichin – Mila 23” revine la Artfestin cu proiectul Rowmania – popularele competiții de canotci însuflețite de Ivan Patzaichin – la care publicul este așteptat să participe sâmbătă, 10 august, începând cu ora 10:00. Înaintea concursului, Rowmania va prezenta detaliile campaniei „Apele Unite ale României (AUR)” – un demers național de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Însoțită de un atelier mobil de construcție de canotci, campania AUR are ca scop angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor pe care le traversează și de valorizare a peisajului urban riveran.

Scriitor de succes, înapoi în orașul natal

O întâlnire de neratat anul acesta va fi cea cu scriitorul și jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici. După succesul de care s-a bucurat în întreaga lume cu scrierile sale în limba engleză, făgărășeanul revine în orașul său natal, pentru o discuție cu cititorii, despre carte, film și proiectele sale, într-un eveniment moderat de Irina-Margareta Nistor.

De la Artfestin 2019 nu va lipsi nici muzica. Organizatorii vor pregăti două concerte de excepție: trupa Celelalte Cuvinte și Foley’Alla, un proiect cine-muzical unic, tălmăcit de Irina-Margareta Nistor.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în măsura locurilor disponibile. Accesul la piesele de teatru se va face pe bază de înscriere, detaliile urmând să fie anunțate de conducerea Casei de Cultură.

ArtFestin Fagaras este un proiect inițiat de Asociația Culturală ArtRaising și susținut de Primăria Municipiului Făgăraș, cu sprijinul Casei de Cultură.


Apreciază
Distribuie