Cel mai mare și modern planetariu din România se deschide la Brașov, din aprilie

foto: Andrei Paul / Primăria Brașov

Cel mai mare și mai modern planetariu din România se va deschide la Brașov, în luna aprilie, după o investiție de peste 10 milioane de lei din bugetul local.

Vizitatorii vor putea viziona proiecții cu efect 3D și rezoluție 4K, dar aici vor putea fi organizate și prezentări sau conferințe educative. Municipalitatea vrea să faciliteze accesul copiilor școlari în planetariu, pentru a aprofunda cursurile de științele naturii.

Proiecțiile sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 6 ani și pot viza o gamă foarte largă de subiecte, de la corpurile cerești sau prezentarea spațiului și expedițiilor spațiale până la simulări ale unor momente istorice (erupția Vezuviului și efectele sale asupra orașului roman Pompeii fiind un exemplu) ale unor fenomene naturale – cum ar fi un tsunami, explorarea oceanelor, viața plantelor sau a animalelor.

Planetariul va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat. Pentru construcție au fost investite 2,5 milioane de lei, dar amenajarea lui costă municipalitatea 8,2 milioane de lei, de peste trei ori mai mult.

A fost construit un planșeu de beton de peste 300 de mp, în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade – axa de înclinare a Pământului, pentru a da senzația de profunzime. Planetariul are o cupolă specială pentru proiecție, din plăci de aluminiu perforat. În interior au fost instalate 105 scaune, din care două locuri pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități locomotorii. Persoanele cu handicap locomotor beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.

Proaspat Alb
Monumente funerare
Agromar
PSD - alegeri locale 2024
Firma servicii renovare
Victoria Federal IFN

De asemenea, au fost instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, cu proiecție 4K, un sistem audio cu şapte canale de sunet, 14 boxe și două subwoofere, cu o putere de 19.000 de W.

Având în vedere că este un obiectiv turistic separat de Grădina Zoologică, au mai fost instalate două sisteme de ticketing, pentu fiecare dintre ele.

Elevii ar putea beneficia de reduceri în la achiziționarea biletelor de acces, însă o decizie în acest sens va fi luată de Consiliul Local în ședința de la sfârșitul lunii martie, potrivit primarului George Scripcaru.


Apreciază
Distribuie