Centura Făgărașului, promisiunea de 20 de ani și „cuiul” din talpa lui Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban a vorbit despre centura Făgărașului, unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru localnici. Un drum de doar câțiva kilometri pe care oamenii îl așteaptă de prea mulți ani.

Aflat la Balul Liberalilor, organizat vineri seara la un restaurant din municipiu, Orban a comparat centura ocolitoare cu un cui pe care îl are în talpă.

„Trebuie să știți că drumul de la Brașov la Sibiu a fost realizat, în cea mai mare parte, în timpul mandatului meu de ministru. Dar am <<un cui în talpă>>, faptul că nu am reușit să realizăm și centura Făgărașului. Nu din cauza mea, cei care au venit după mine nu au mai ținut cont de soluțiile pe care le găsisem și nu au profitat de contractul existent la momentul respectiv”, a declarat președintele PNL.

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când toți primarii care au ajuns la conducerea orașului au primit voturi și pentru promisiunea de a finaliza drumul de nici 6 km.

20 de ani în care numărul autovehiculelor a crescut iar municipiul este sufocat de traficul de pe DN1. Drum afectat puternic de sutele de mii de maşini de mare tonaj care trec anual prin centrul oraşului. Pentru ca porţiunea din DN1 care traversează municipiul să fie reparată „de la zero”, ar fi nevoie de 80 de milioane de lei.

Spalatoria GPC
Florian Shaorma
Moveos
Proaspat Alb
Monumente funerare
JTTI

Promisă din 1998, centura ocolitoare a orașului ar mai putea fi așteptată de făgărășeni încă 20 de ani. Deși la nivel local se vrea, nu se prea poate cu forțe proprii din cauza costurilor prea mari.

Primăria Făgăraş a cedat-o la un moment dat Ministerului Transporturilor, sperând ca lucrarea să fie realizată prin Compania Naţională de Drumuri, actuala CNAIR. Tot ce a făcut Compania de Drumuri a fost să cheltuiască aproape 600.000 de lei pe un studiu, în 2015, dar Guvernul nu a mai aprobat finanţarea.

„Având în vedere că lucrările n-au mai început, am decis să luăm înapoi drumul. Avem trei alternative de finanţare: fondurile europene, Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi contractarea unui împrumut. Noi vom alege soluţia care se va putea aplica cel mai repede“, declara primarul Gheorghe Sucaciu, anul trecut.

Până când va fi realizată, traficul rutier greu se va desfășura tot prin centrul Făgărașului.


Apreciază
Distribuie