Cetașii au făcut spectacol pe străzile din Făgăraș | VIDEO

foto: arhivă

Cetele de feciori din Țara Făgărașului au făcut senzație pentru al 13-lea an consecutiv, de Sfântul Ioan.

Aproximativ 30 de cete au marcat finalul sărbătorilor de iarnă, sute de tineri colindând în Catedrala Ortodoxă, după slujba religioasă oficiată de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza.

De la biserică, cetașii au pornit într-o paradă a portului popular, sub privirile făgărășenilor curioși care s-au adunat în centrul municipiului pentru a-i admira. Feciorii și fetele s-au oprit în centrul vechi al orașului și au urcat pe scena amplasată în fața Primăriei, unde au oferit un spectacol de colinde și dansuri populare.

Festivalul este dedicat desfacerii Cetelor de feciori din Țara Făgărașului, formate în seara de Sfântul Nicolae din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi. Fiecare ceată și-a ales atunci vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi din seara de Sfântul Vasile, şi purtătorul de steag – o prăjină decorată cu diverse ştergare pe care sunt cusute modele tradiţionale.

Victoria Federal IFN
Reno Depo
Mobila SH
Agromar
Liceul Senchea
Demgy
Firma servicii renovare

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.


Apreciază
Distribuie