Cetatea Făgăraş are Gardă medievală

Zece gardieni medievali, mai exact pedestraşi înarmaţi, păzesc Cetatea Făgăraş începând din această săptămână.
Garda Cetăţii a fost constituită printr-o hotărâre a Consiliului Local, întrunit în şedinţă solemnă de Ziua României, în Sala Tronului din Cetate Făgăraș.

Conform unui comunicat emis de Primăria Făgăraș, inițiatorul proiectului, primarul Sorin Mănduc, consideră că străjerii din Garda castelului vor reprezenta un alt punct de atracție pentru turiştii care vizitează oraşul nostru. Garda a fost constituită prin implicarea managerul Muzeului Ţării Făgăraşului, Elena Băjenaru.
Îmbrăcaţi în armuri de secol XVII, soldații vor desfășura ceremonialul schimbului de gardă în zilele de sâmbătă și duminică, la ora 12.

Garda Cetatii Fagaras_01 - Copy

Unii dintre cei care compun astăzi garda sunt chiar foști ofițeri. Costumele au fost realizate la comandă, după schițele din inventarele cetății, care reprezentau pedestrașii monumentului din Făgăraș.

„E vital să reconstituim astfel de elemente de atracție turistică. Sunt simboluri ale Făgărașului. Garda cetății, temnița din perioada comunistă, fecioara de fier, chiar și lebedele de pe lac sunt elemente care fac parte din istoria Cetății. Misiunea noastră e să le oferim turiștilor, fie prin povești, fie prin expoziții sau butaforie, fie prin personaje vii. Unele există deja, pe altele le vom împlini în anii următori” a declarat Sorin Mănduc.

Proaspat Alb
Mogaldea Therapy
Fantanita Craiesei
Florian Shaorma
Second hand & outlet
JTTI
Monumente funerare

După cetățile din Alba și Sighișoara, Făgărașul devine astfel al treilea edificiu, din cele șapte cetăți transilvane, care deține o gardă de străjeri.

Garda Cetatii Fagaras_03

 

foto: Primăria Făgăraș


Apreciază
Distribuie