Ciupercile otrăvitoare bagă oamenii în spital

Intoxicaţiile cu ciuperci au devenit un fenomen de speriat în zona noastră. Ciupercile otrăvitoare bagă oameni în spital pe bandă rulantă. Mulţi îşi cumpără ciuperci de pe marginea drumului de la cetăţeni de etnie rromă care le culeg din pădurile Perşaniului şi stau cu ele la vânzare cât e ziua de lungă pe marginea DN1. Alţii, mai curajoşi, se încumetă ei înşişi să aleagă ciupercile comestibile dintre cele otrăvitoare.

Mai multe persoane de pe sate, dar şi din oraşul Victoria au ajuns în ultimele zile la Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure”, acuzând greţuri, cefalee, convulsii şi vărsături. Un bărbat de 29 de ani din Ucea de Sus a ajuns la unitatea spitalicească chiar în stare de comă. Din fericire până la ora aceasta nu s-a înregistrat niciun deces, dar pericolul nu a trecut atâta timp cât lumea consumă ciuperci cumpărate de la marginea şoselei.

„Intoxicaţiile care au o incubaţie scurtă de până la două ore nu sunt grave, însă cele cu incubaţie mai lungă pot cauza decesul, după ce pacientul face insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică. Cei care simt efectele între 30 de minute şi două ore de la consum, au greţuri care de regulă provoacă vărsături, astfel că ciupercile otrăvitoare sunt eliminate. La incubaţiile mai lungi, care pot dura şi câteva zile, sunt afectate ficatul şi rinichii”, explică dr. Constantin Grigoriţă, directorul medical al spitalului făgărăşean, uimit de faptul că oamenii îşi cumpără ei singuri moartea.

dr. Constantin Grigoriţă
dr. Constantin Grigoriţă

Pacienţii otrăviţi cu ciuperci sunt internaţi la Secţia de Anstezie şi Terapie Intentsivă (ATI), iar dacă sunt cazuri mai grave sunt trimise la Spitalul Judeţean de la Braşov.

Deşi la ora aceasta numărul otrăvirilor cu ciuperci este îngrijorător, totuşi nu este la fel de mare ca în perioada 2002-2004, când s-au înregistrat în zona noastră cele mai multe astfel de intoxicaţii, spune dr. Grigoriţă.
Medicii îi sfătuiesc pe cei care au simptome de otrăvire să verse ciupercile mâncate şi să-şi golească stomacul. Ei mai sunt rugaţi să evite consumul de ciuperci de pădure sau de fâneaţă şi să consume doar ciupercile de cultură.

Monumente funerare
Amanet King Onix
Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Victoria Federal IFN

Cernobîl e de vină?
Circulă o teorie de ani buni care spune că după explozia de la Cernobîl din 1986, ciupercile au devenit mai pericoloase, în sensul că solul a fost contaminat cu cesiu, iar ele au efecte otrăvitoare. Ciupercile se numără printre organismele cele mai vulnerabile deoarece absorb elementele din sol, ca cesiul, potrivit experţilor.

Aşa au ajuns ciupercile să fie radioactive, iar un alt efect al exploziei este că a determinat încrucişarea celor comestibile cu cele otrăvitoare. Chiar dacă au aspect de champignoane (ciuperci de pajişte), ele prin corcire au devenit periculoase.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie