Clădire salvată de la degradare, transformată în cel mai mare centru cultural din Brașov

Banca de cultură Apollonia (fosta Bancă săsească) devine, din 16 decembrie, cel mai mare centru cultural din Brașov. Primăria a renovat imobilul și îl introduce în circuitul cultural național și internațional, scrie Revista Golan.

Pentru a marca deschiderea autoritățile locale, în parteneriat cu Filarmonica, organizează, în cadrul evenimentului „Magia iernii la Brașov”, în perioada 16 decembrie – 15 ianuarie, o serie de evenimente culturale pentru brașoveni și pentru cei care vizitează orașul.

Banca de cultură Apollonia va găzdui expoziții de artă, serate muzicale, concerte, un spațiu dedicat artiștilor locali contemporani, momente artistice oferite de actori, seri literare, spectacole de teatru pentru adulți și copii, ateliere de artă și creative și va fi suportul unui spectacol de video mapping, în cadrul evenimentului „Magia iernii la Brașov”.

„De vineri, Brașovul devine mult mai bogat cultural, odată cu deschiderea, pe 16 decembrie 2022, a celui mai mare hub, Banca de cultură Apollonia. Acest centru, amenajat ]n imobilul recent renovat al fostei bănci săsești, își propune să devină spațiul în care artiștii locali, naționali și internaționali să își găsească un loc de exprimare, dar și de întâlnire. Ne îndeplinim astfel promisiunea de a susține arta contemporană și cultura urbană, dar și misiunea de a susține artiștii brașoveni. Tocmai de aceea, acum, la prima expoziție a noii Bănci de cultură, 57 de artiști brașoveni își vor expune lucrările, oferindu-le vizitatorilor posibilitatea de a cunoaște și arta brașoveană contemporană”, a declarat primarul Allen Coliban.

Pentru a marca importanța acestui centru pentru dezvoltarea culturii brașovene, un spațiu aparte este dedicat promovării artiștilor contemporani din orașul de sub Tâmpa. În perioada 23 noiembrie – 4 decembrie, 70 de artiști brașoveni au prezentat unui juriu, format din specialiști, lucrările pe care vor să le prezinte vizitatorilor. Cei trei membri ai juriului au selectat 68 de lucrări realizate de 57 de artiști, dintre care 12 vor fi expuse permanent, iar 56 vor fi expuse prin rotație.

Juriul a fost format din: Ioana Ciocan, CEO Art Safari; Mihai Zgondoiu – artist, curator, manager cultural independent, Lect. Univ. Dr. UVT Arte; Radu Popica, expert în artă plastică românească modernă (sec. XIX-XX), doctor în istorie, autor al mai multor studii despre istoria artei brașovene și expert în artă modernă românească acreditat de Ministerul Culturii.

Mobila SH
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Monumente funerare
Go Pro Infrastructure
Proaspat Alb

Participarea la toate evenimente desfășurate de Banca de Cultură Apollonia este gratuită. În acest weekend vizitatorii se pot bucura de concerte, vernisaje, un atelier de caligrafie și un spectacol de video mapping.

Fosta Bancă Săsească

Este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii „Jugendstil” din oraş, ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat şi Hotelul „Coroana”, altă clădire emblematică a orașului.

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului. „Casa Negustorilor”, din Piața Sfatului (fostul restaurant Cerbul Carpatin, n.n.), a fost realizată exclusiv din fondurile ei.

În amintirea Apolloniei Hirscher, pe clădirea noii Bănci Săsești au fost puse renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher. Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972, de către Gisela Richter.


Apreciază
Distribuie