Coliban intră în trendul pornit de Sucaciu: „Am decis să nu particip la festivitățile de deschidere a anului școlar”

foto: Facebook/ Allen Coliban

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, a anunțat că a decis să nu participe la festivitățile de deschidere a anului școlar. Edilul intră în trendul pornit în urmă cu  doi ani de Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Allen Coliban a făcut anunțul pe Facebook:

«Nu cred că se supără nimeni dacă politicienii nu participă la deschiderea anului școlar. Dimpotrivă, cred că este un semn de normalitate. În niciun an de când Legea Educației a fost adoptată Guvernul nu a respectat alocarea bugetară prevăzută de lege – minim 6% din PIB. La finalul a 10 ani de ”Românie Educată”, au rămas doar declarațiile cu privire la transformarea Educației în prioritate națională. Profesorii, rămași mereu la coada priorităților guvernamentale, au intrat în grevă în luna mai, pentru prima dată în ultimii 18 ani. Ca societate, am eșuat în a fi solidari cu ei, într-un moment în care am fi putut, întreaga Românie, să spunem răspicat că statutul și finanțarea cadrului didactic trebuie să se îmbunătățească radical, aici și acum. Greva a încetat, realitatea nu s-a modificat substanțial, profesorii au cedat presiunilor și oftează la gândul că promisiunile primite se vor încovoia încă o dată sub certitudinea deficitului bugetar. Cu toate acestea în gând, plus imaginea celor mici în curtea școlii, care doar de discursurile sforăitoare ale politicienilor nu au chef, am decis să nu particip la festivitățile de deschidere a anului școlar. Decent ar fi să fie toți politicienii în ”grevă de festivism”, în acest context. Nu va ofta nimeni, absența va trece neobservată», spune primarul Brașovului.

Gheorghe Sucaciu a fost primul primar din România care a anunțat public, în 2021, că nu va mai participa la festivitățile de deschidere a anului școlar, pornind un trend printre politicieni.

Mogaldea Therapy
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Demgy
JTTI
Second hand & outlet
Fantanita Craiesei
Spalatoria GPC

„Voi mai participa la astfel de evenimente doar în calitate de părinte, când va fi posibil. Consider că unui copil îi sunt mai utile sfaturile și sprijinul părinților și profesorilor. Cred că munca este cel mai adecvat mod prin care noi, cei din administrația publică, ne putem prezenta în fața elevilor, părinților și profesorilor”, declara Sucaciu la acea vreme.

În urma anunțului său, și alți primari au decis să renunțe la spectacolele politice din unitățile de învățământ. Tot în 2021, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 din București, a fost al doilea edil care a refuzat să participe la astfel de evenimente. Pe aceeași „listă” s-a înscris și Claudiu Buciu, primarul din Lugoj, al doilea oraș ca mărime din județul Timiș, iar anul acesta s-a alăturat primarul Brașovului.


Apreciază
Distribuie