Cum îi convinge o educatoare din Cuciulata pe părinți să își înscrie copiii la grădiniță

foto: Markus Spiske/ pexels.com

Educația timpurie este un factor determinant pentru parcursul școlar și pentru viitorul fiecărui copil. Aceasta este concluzia unanimă a specialiștilor chestionați de Educatie Privata cu privire la acest subiect, care subliniază importanța grădiniței în evoluția ulterioară a copiilor.

Diferențele dintre copiii care au fost înscriși la grădiniță și cei care nu frecventează această formă de învățământ sunt vizbile. Educație Privată a discutat cu Baga Hajnalka, educatoare la o grădiniță cu program normal, care aparține de Școala Gimnazială „Aron Pumnul” din satul Cuciulata, comuna Hoghiz, care spune că și, uneori, diferențele sunt observate chiar și de către părinți. care, ulterior, regretă că nu și-au înscris copiii la această formă de învățământ.

„Este foarte importantă grădinița, pentru că aici copiii își formează o mulțime de deprinderi. Ei sunt ajutați să socializeze, primesc informații de bază în timp ce se joacă, creativitatea este încurajată, fiind pregătiți pentru școală. Își dezvoltă și abilitățile motorii prin activități. Se vede o foarte mare diferență între copilul care frecventează grădinița și cel care nu. Avem copii din familii monoparentale, cu părinți alcoolici sau lăsați la bunici de părinții plecați în străinătate. Nu sunt educați acasă și cu ce pleacă de la grădiniță cu aia rămân”, spune Baga Hajnalka.

Cum sunt convinși părinții să își ducă copiii la grădiniță? „Facem ședințe cu părinții, încercăm să aducem părinții la grădiniță pentru activități comune cu copiii, ca să vadă cum lucrăm cu ei și în ce mediu sunt primiți. Spre exemplu, înainte de Crăciun ne adunăm ca să facem felicitări și împodobim bradul. La început nu au prea venit, parcă le era frică. Dar după ce au vorbit cu ceilalți și au aflat că sunt frumoase, au început să vină și să colaboreze cu noi.

Au fost părinți care au avut copii care nu au prea frecventat grădinița. Spre exemplu, după ce unul dintre acești copii a ajuns la școală, m-am întâlnit cu părinții lui și mi-au spus: «vă mai aduceți, doamnă, aminte când ne spuneați să îl aducem pe Ionuț la grădiniță și noi am dat din umeri? Acum se descurcă foarte greu la școală.» Cu frații lui nu s-a mai întâmplat la fel. Au conștientizat și i-au adus pe ceilalți copii la grădiniță. Dar cel mai important pentru ei este că primesc burse sau tichete sociale dacă frecventează grădinița. Banii îi motivează”, a completat Baga Hajnalka, educatoare în Cuciulata.

Citește articolul complet pe Educatie Privata.


Apreciază
Distribuie