Diana Gribincea către Adrian Veștea: „Țara Făgărașului nu este second hand”!

foto: Liviu Ardelean

Reacții în lanț după ce Consiliul Județean (CJ) Brașov nu a cofinanțat niciun proiect cultural din Țara Făgărașului cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

După ce primarul Gheorghe Sucaciu a anunțat, ieri, că va acționa în judecată Consiliul Județean, a venit rândul managerului Casei municipale de Cultură, Diana Gribincea Popa.

Directorul instituției culturale din Făgăraș consideră că s-a făcut o nedreptate și sugerează că, în loc să îi îmbine pe brașoveni – dând exemplu melodia „Transilvanie frumoasă”, conducerea Consiliului Județean mai degrabă îi dezbină.

Gribincea îl întreabă pe președintele Adrian Veștea, printr-o scrisoare deschisă, dacă are idee ce se întâmplă în afara municipiului Brașov, explicându-i totodată de ce ar fi trebuit găsiți bani pentru evenimentele culturale menite să marcheze 100 de ani de la făurirea statului național unitar român.

Redăm integral, în rândurile de mai jos, scrisoarea deschisă semnată de Diana Gribincea Popa:

„Cod roșu de Centenar în Țara Făgărașului

Domnule președinte Adrian Veștea,

Pr. Constantin Necula spunea, într-un gând la miez de noapte, în ziarul Tribuna, următoarele:

Amanet King Onix
Reno Depo
Demgy
Victoria Federal IFN
Go Pro Infrastructure
Proaspat Alb

„Am ajuns să fim certați pentru credință, pentru că mai credem în valorile unui neam, să ne rânjească a superioritate toate ratările culturale ale formărilor anticreștine. Fie! Declarați măcar cod roșu de Centenar! Anunțați că nu vă mai pasă, că suntem indezirabili în fluxul spre cimitirul moralei înspre care ne mânați. Știm atâta istorie cât să înțelegem că suntem datori cu moartea. Noi știm și Cine ne așteaptă în Taina Împărăției pe care o negați cu faptele, cu atitudinile, cu mentalitățile în numele cărora slujiți. Suntem aici. Gata să murim de vreme ce vreți să ucideți tot ce iubim. Vă asumați uciderea din culpă a idealurilor pentru care s-a născut România Mare?”

Aș dori să vă adresez următoarele întrebări:

  1. Stiți cum spune melodia „Transilvanie frumoasă”? „Sari Brașovule bătrâne/ Că vin trupele române/ Sari și tu, măi Făgăraș!/ Că-s trupe de românași/ Săriți și voi șapte sate/ Săriți șaptezeci și șapte!”
  2. Stiți că la Tabăra de Muzică Țara Făgărașului s-au înscris 160 de copii în doar trei zile și limita este de 200?
  3. Stiți că portul popular este emblema identității noastre naționale?
  4. Stiți că portul popular din Țara Făgărașului este diferit în fiecare sat?
  5. Stiți că tinerii poartă costumul popular cu mândrie pentru că au învățat asta de la bătrânii satului?
  6. Stiți cu câtă bucurie vin acasă, la sfârșit de săptămână, tinerii plecați în toate colțurile țării pentru repetițiile Ansamblurilor Junii Becleanului, Șinca Nouă și Plaiurile Jibertului?
  7. Știți cu câtă mândrie poartă costumul popular și interpretează melodii populare autentice doamnele din corurile parohiale din comunele Lisa, Drăguș, Ucea?

Domnule președinte al Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, Țara Făgărașului nu este second hand-ul județului!

Diana Gribincea Popa – manager Casa municipală de Cultură Făgăraș”

Vă reamintim, proiectul „Uniți în centru“ – în valoare de 200.000 de lei – depus de Casa Municipală de Cultură, nu a primit cofinanțarea de 100.000 de lei de la CJ, deși obținuse punctajul necesar. În urma contestației, comisia de soluționare – formată din Andreea Popa, Claudia Popescu și Ana Cânpean – a decis să depuncteze Făgărașul, astfel nemaifiind eligibil pentru finanțare. În cadrul proiectușui urmau să fie organizate patru evenimente în municipiu, sub semnul Centenarului Marii Uniri.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie