DN1, modernizat la intrarea în Făgăraș dinspre Sibiu. S-a votat varianta finală

Consiliul Local a votat varianta finală pentru modernizarea controversatei străzi Doamna Stanca, în ședința extraordinară din această dimineață.

Carosabilul de pe DN1, de la intrarea în municipiu dinspre Sibiu, va fi modernizat după data de 1 septembrie 2019, șoseaua urmând să fie mai lată cu 3 metri, pentru fluidizarea traficului.

Lucrările vor fi executate pe o platformă de 12 metri, pentru care au votat 13 dintre cei 15 consilieri prezenți, în timp ce pentru platforma de 9 metri au votat Cosmin Poparad (ALDE) și Alexandru Mazilu (PNL).

Conform Proiectului de Hotărâre publicat pe site-ul Primăriei, costurile totale pentru această variantă se vor ridica la 5.196.646,18 lei (cu TVA), finanțarea venind de la bugetul local. Lucrările presupun câte o bandă pe sens pentru traficul auto, parcări laterale și piste pentru bicicliști.

Înainte de a fi turnat asfaltul, toți „rețeliștii” își vor moderniza infrastructua pe această porțiune și vor introduce cablurile în subteran, costul fiind suportat din bugetele proprii ale operatorilor publici și privați. În același timp, pe această stradă va fi modernizat și iluminatul public.

La ședință au fost prezenți și câțiva făgărășeni care locuiesc pe această stradă, iar unul dintre ei a luat cuvântul și i-a rugat pe aleșii locali să țină cont de părerile lui și ale vecinilor săi.

Copy Center TMF
Bilka
Salco

„Vă rog să țineți cont de doleanțele noastre și sper că ați înțeles că vrem realizarea proiectului, dar pe 9 metri. În memoriul înaintai Primăriei Făgăraș ne-am exprimat îngrijorările față de cum această investiție va afecta siguranța cetățenilor, proprietățile acestora, dar și siguranța traficului. Sper ca acest memoriu să fi ajuns să-l fi citit și dumneavoastră, iar decizia pe care o luați astăzi sperăm să fie bazată pe respectul față de cetățeni”, a spus Dan Boer.

Primarul a susținut în continuare că varianta cea mai potrivită, în opinia sa, este cea de 12 metri.

„Cred că după întâlnirea de joi, vizavi de acele măsurători de la fața locului, de întâlnirea dezbaterii publice de la Casa de Cultură, cred că fiecare consilier a luat la cunoștință fiecare detaliu al acestui proiect. Bineînțeles că am venit cu două variante în acest proiect de hotărâre, eu ca și primar susțin varianta de 12 metri pe motiv că mediul urbam se dezvoltă tot mai accelerat în România și trebuie să ne gândim ca în viitor să realizăm o infrastructură pentru a ne pregăti pe viitor ca aceasta să facă față provocărilor. Cred că această lucrare are o garanție de 8 ani de zile, dacă o realizăm doar după 8 sau 10 ani putem să facem o modificare”, a declarat Gheorghe Sucaciu.

Înainte de vot a intervenit și președintele ALDE Făgăraș, Cosmin Poparad, care s-a declarat dezamăgit de politizarea proiectului.

„Sunt dezamăgit că acest subiect s-a politizat foarte mult și poate că am uitat să ne întoarcem privirea spre doleanțele oamenilor, pentru care ne aflăm noi aici. Punctul meu de vedere și opțiunea mea vizavi de acest proiect mi-am exprimat-o încă din iarnă, când domnul primar a ieșit pentru prima dată în spațiul public cu varianta de patru benzi. De pe atunci am înaintat un comunicat de presă unde am explicat foarte clar unde sunt dezavantajele reabilitării străzii pentru o platformă de 12 metri și propuneam de pe atunci să fie reabilitată în forma actuală, așa cum a fost propusă în 2017”, a declarat, printre altele, Poparad.


Apreciază
Distribuie