Donație de 5 milioane de dolari pentru protejarea Munților Făgăraș

foto: Dan Dinu

foto: Dan Dinu

Fundația Conservation Carpathia, ONG-ul dedicat protejării pădurilor din România, primește sprijin internațional de 5.000.000 de dolari. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea unei rezervații naturale de talie mondială, idee pe care a lansat-o în 2010 și de atunci depune constant eforturi în acest sens. Mai precis, fondurile vor fi utilizare în următorii cinci ani pentru reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie, pentru a planta pădurile tăiate și refacerea zonelor alpine cu bujor de munte, afin și merișor, dar și pentru a cerceta și înțelege nevoile oamenilor care trăiesc în localitățile din zonă.

Fundației Conservation Carpathia are o misiune clară: crearea unei rezervații naturale suficient de mare încât să permită proceselor naturale să aibă loc, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale, care să servească drept model pentru un viitor parc național.

Proiectul, care va fi finalizat în 2023, vizează 28 de localități din 4 județe din regiunea Munților Făgăraș, respectiv Brașov, Sibiu, Argeș și Vâlcea. Pentru că este unul de amploare, acesta va fi realizat prin cinci piloni principali cu activități specifice, iar finanțarea obținută va fi de asemenea repartizată în cele cinci direcții.

Donația de cinci milioane de dolari vine prin Endangered Landscapes Programme – Programul pentru Peisaje Amenințate, o inițiativă care vizează refacerea proceselor naturale ale ecosistemelor și conservarea biodiversitatea în plan european.

Fondurile vor fi folosite pentru desfășurarea acțiunilor de conservare planificate, de la reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie și dezvoltarea unei economii locale sustenabile bazată pe afaceri verzi, până la inițierea unui program de diminuare a conflictelor om–animale sălbatice și crearea unei platforme consultative cu comunitățile locale.

Distribuția banilor

1,5 milioane de dolari vor fi dedicați pentru a înțelege nevoile și opiniile oamenilor din zona de interes a proiectului, prin înființarea unui cadru de dialog și organizarea de evenimente locale, pentru a ajunge la o viziune comună în privința viitorului și protejării Munților Făgăraș. 500.000 $ vor fi alocați promovării și dezvoltării afacerilor verzi dar și pregătirii și instruirii micilor afaceriști locali, pentru a construi o economie locală sustenabilă pe termen lung. Un milion de dolari vor fi folosiți pentru amplasarea de garduri electrice, dotarea unei echipe de intervenție rapidă și eventuale despăgubiri. Astfel vor fi prevenite conflictele dintre om și animale sălbatice, îndeosebi cele referitoare la apariția urșilor în localități.

Bogăția naturii spectaculoase continuă să întrețină frumusețea Munților Făgăraș, deși multe zone ale acestora au fost degradate, iar unele specii de animale sunt dispărute de mult timp. Ca răspuns la nevoia urgentă de lucrări de reconstrucție ecologică, vor fi alocate 2.000.000 $ pentru a planta pădurile tăiate și a reface zonele alpine cu bujor de munte, afin si merișor. Mai mult, pădurile de molid artificiale vor fi readuse la starea lor naturală, iar reintroducerea zimbrului și a castorului în sălbăticie vor aduce un plus de bogăție naturii Munților Făgăraș.

Leloland
Spalatoria GPC
Cabinet ORL
Monumente funerare
Proaspat Alb
Amanet King Onix

Cine sunt donatorii, cine se mai implică

Programul prin care a fost obținută finanțarea, Endangered Landscapes Programme, este administrat de Cambridge Conservation Initiative și finanțat de Arcadia, un fond caritabil creat de Peter Baldwin și Lisbet Rausing.

„Endangered Landscapes Programme este echivalentul Ligii Campionilor în domeniul conservării la nivel european și suntem mândri că un proiect românesc a fost unul dintre cele opt selectate de pe întreg continentul. Faptul că proiectul a fost selectat, dovedește valoarea inestimabilă a Munților Făgăraș și relevanța inițiativei noastre pe plan mondial”, au declarat Barbara și Christoph Promberger, directorii executivi ai Fundației Conservation Carpathia (FCC).

În implementarea proiectului vor lua parte trei parteneri strategici ai ONG-ului. Este vorba despre Conservation Capital (UK), a cărei expertiză va accelera dezvoltarea unui program antreprenorial bazat pe protejarea naturii, ProPark Fundația pentru arii protejate (Brașov), la nivelul implicării comunităților locale și în proiectarea activităților educaționale și nu în ultimul rând Universitatea din Newfoundland (Canada), care va contribui prin cercetare sociologică și facilitarea unei înțelegeri aprofundate asupra nevoilor și priorităților comunităților locale.

Fundația Conservation Carpathia și partenerii săi, în strânsă colaborare cu oamenii din comunitățile locale, își propun să înființeze în Carpații Meridionali o economie durabilă bazată pe un parc național recunoscut la nivel mondial drept model de dezvoltare pentru ariile protejate. Informațiile obținute și materialele realizate în cadrul proiectului vor fi făcute publice: progresul și rezultatele activităților vor fi afișate pe site-ul www.carpathia.org, iar materialele tipărite vor fi puse la dispoziția publicului, gratuit.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie