Duminica Floriilor, tradiții și obiceiuri

foto: Liviu Ardelean / bunaziuafagaras.info

Duminica Floriilor este începutul săptămânii Paştilor şi în vechime mai era numită şi „Duminica aspiranţilor“ sau a „candidaţilor la botez“.

În această zi, după o lungă perioadă de pregătire, catehumenii mergeau la preot şi îi cereau permisiunea de a fi admişi la botez. Denumirea de „Florii“  vine de la latinescul floralia sau florilia, sărbătoarea florilor şi ar veni din antichitatea păgână, mai exact de la sărbătoarea închinată în cinstea zeiţei Flora, care avea loc la începutul primăverii.

Sărbătoarea s-a păstrat, dar a căpătat o conotaţie religioasă, mai ales că începutul primăverii înseamnă învierea naturii în toată splendoarea ei, în aşteptarea momentului Învierii Domnului.
Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim – sau popular a Floriilor – se celebrează încă din vechime, de la începuturile creştinismului. O impozantă funcţie liturgică, comemorând această sărbătoare, este atestată încă de la sfârşitul secolului al IV-lea de pelerina apuseană Egeria, care călătoreşte în oraşul sfânt în jurul anului 392.
În Ţările Române, această sărbătoare a intrat pe filieră bizantină, fără a putea fi datată cu exactitate. La curţile domneşti, atât la cea bizantină, cât şi la cele româneşti, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu mare fast. Participau împăraţii, respectiv domnitorii, împreună cu demnitarii lor, cărora li se împărţeau făclii aprinse ca la Paşti.
Tradiții și obiceiuri

La biserică se sfinţesc sălcii pentru a putea fi purtate de credincioşi în case, la icoane sau la porţile gospodăriilor pentru a marca sosirea primăverii şi pentru a aduce mulţumire şi recunoştinţă naturii pentru frumuseţea naturii înconjurătoare.

Conform tradiţiei, se spune că Maica Domnului, vrând să vadă pe Hristos răstignit, a avut în cale o apă. S-a rugat de toate buruienile ca să o treacă, şi nici una n-a voit, numai salcia a întins o creangă şi a trecut-o dincolo. Maica Domnului a lăsat ca aceasta să fie dusă la Biserică, s-o binecuvânteze preoţii şi oamenii să se încingă cu ea, ca să nu-i doară mijlocul în timpul secerişului.

Demgy
Spalatoria GPC
Moveos
JTTI
Mogaldea Therapy
Florian Shaorma
Monumente funerare
Victoria Federal IFN

Binecuvântarea sălciilor de către preoţi semnifică şi binecuvântarea şi sfinţirea oamenilor şi a caselor unde vor fi aşezate.

În duminica de Florii este dezlegare la peşte.


Apreciază
Distribuie