Eroine din Făgăraș, în fotografii expuse în Cetate

Poveștile femeilor care i-au ajutat pe luptătorii anti-comuniști din Munții Făgăraș, ascunse în dosare secretizate, vor fi expuse în Turnul Temniță al Cetății – un loc simbolic, vineri, 9 martie 2018.

Expoziția „Femeile rezistenței făgăreșene, actori invizibili ai luptei anticomuniste” va fi deschisă la ora 13 și va rămâne la Muzeul Țării Făgărașului timp de câteva luni.

Fotografii cu mamele, soțiile, surorile și sprijinitoarele partizanilor vor fi prezentate publicului de făgărășeanca Ioana Hașu-Georgiev, jurnalistă RFI România, nepoata lui Gheorghe Hașu – ucis de Securitate în 1957.

„Am încercat să leg evenimentul de un altul care are loc în fiecare an la Făgăraș: comemorarea rezistenței, la monumentul din fața Cetății. Este un moment la care participă puțini supraviețuitori și rudele lor, mi se părea firesc să participe și la această expoziție care este despre ei și le este dedicată lor în primul rând”, ne-a declarat Ioana.

Amanet King Onix
Moveos
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Demgy

Cercetătoarea dosarelor Securițății subliniază că „nu doar femeile care apar în aceste fotografii sunt sprijinitoarele rezistenței, poveștile lor pot fi regăsite și în cazul altora”.

Imaginile și documentele obținute de jurnalistă prezintă doar o parte dintre cele peste 100 de femei din Țara Făgărașului care au îndurat torturile fizice și psihice ale comuniștilor.

Proiectul este finanțat de Cercul de Donatori Țara Făgărașului.


Apreciază
Distribuie