Eroul făgărășean, plutonierul major Dumitru Paraschiva, la Jocurile Invictus din Canada

România a fost invitată pentru prima dată să participe la Jocurile Invictus, anul acesta. Cea de-a treia ediție se desfășoară în perioada 24-30 septembrie 2017, în Canada, la Toronto, potrivit paginii de Facebook a evenimentului.

Făgărășeanul plutonier major Dumitru Paraschiva, cetățean de onoare al municipiului, se află printre cei 550 de militari, din 17 țări, care se întrec la Invictus Games. Dumitru Paraschiva, încadrat la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş, este unul din cei peste un milion de militari răniți în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

El a fost rănit în Afganistan, în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă, și a suferit un traumatism cranio-cerebral după o lovitură puternică la cap. Aproape două luni a stat în comă indusă. Vederea i-a ajuns la o capacitate de 40% iar cu urechea stângă nu mai aude deloc.

Anul trecut i s-a oferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Făgăraș pentru recunoștință și prestigiul adus Armatei Române. Acum țintește o medalie la probele de canotaj în sală.

Salco
Copy Center TMF

Pentru a participa la această competiție, echipa României a avut nevoie de peste 100.000 de euro, iar banii au fost adunați cu ajutorul Ministerul Apărării, prin Clubul Sportiv al Armatei Steaua, Asociației Povestașii, Asociației de Caritate din Armata României Camarazii, Asociația Voluntarilor Invictus, Fundația Prințului Charles în România, dar și datorită unor donații private, potrivit europafm.ro. Transportul a fost asigurat de Ministerul Apărării cu o aeronavă NATO.

Jocurile Invictus sunt o competiție sportivă înființată în 2014, de prințul Harry de Wales al Marii Britanii, la care participă militari răniți pe front. Unul dintre scopurile Invictus Games este de a le oferi eroilor un eveniment care să le dea șansa de a lupta din nou.


Apreciază
Distribuie