Explicația Salco pentru deșeurile depozitate pe platforma Nitramonia

Firma de salubritate din subordinea Primăriei Făgăraș, Salco Serv, reacționează după ce mai multe fotografii, cu deșeuri care ar fi depozitate ilegal pe platforma Nitramonia, au fost publicate pe internet.

Societatea vine cu explicații, printr-un comunicat de presă, după ce imaginile s-au viralizat în mediul online.

Despre fotografiile publicate pe o pagină de Facebook, pe care nu și-o asumă nimeni, reprezentanții societății municipale spun că aici „este depozitată fracția umedă rezultată în urma ciuruirii deșeurilor menajere colectate de către SC Salco Serv SA. Această fracție este depozitată temporar, pe platforme betonate și cu guri de scurgere – așa cum prevede legislația…”.

Cât despre fotografiile postate de un localnic, firma de salubritate susține că „asa cum în nenumărate rânduri a arătat conducerea societății, în 2016, odată cu sistarea definitivă a activității de depozitare a deșeurilor menajere în Rampa de pe Dealul Galațiului, societatea a fost nevoită să găsească o variantă temporară pentru gestionarea deșeurilor colectate. […] În zona evidențiată în primele poze, deșeurile care se văd în imagine au fost duse de vânt și din cauza pânzei freatice ridicate nu s-a putut acționa pentru îndepartarea acestora, fiind un teren mlăștinos cu acumulare de apă”.

Reprezentanții Salco Serv dau asigurări că zona va fi ecologizată, iar gestionarea deșeurilor, în încercarea de a se alinia la normele impuse de Uniunea Europeană, este realizată cu responsabilitate.

Comunicatul de presă integral al Salco Serv Făgăraș

„Ca urmare a postarilor care au circulat in ultimele doua zile pe retelele de socializare (facebook), societatea SALCO SERV SA aduce la cunostinta cetatenilor Municipiului Fagaras urmatoarele:

Firma servicii renovare
Mobila SH
Sumi Agro - Mospilan
Proaspat Alb
Spalatoria Aqua Carpet
Amanet King Onix
Agromar

La plajele de ardere din incinta Combinatului Chimic Fagaras – plaje pe care societatea noastra le detine in proprietate, este depozitata fractia umeda rezultata in urma ciuruirii deseurilor menajere colectate de catre SC Salco Serv SA. Aceasta fractie este depozitata temporar, pe platforme betonate si cu guri de scurgere – asa cum prevede legislatia, in vederea uscarii , ele fiind miscate periodic cu ajutorul unor utilaje de tip vola, buldoexcavator. Dupa uscare ele sunt introduse din nou in ciur, cu o sita marunta in vederea eliminarii pamantului care constituie deseu inert si nu se depoziteaza la depozitele ecologice. Acest procedeu a fost prezentat cu ajutorul imaginilor si la dezbaterea publica organizata in data de 11.04.2019 la Casa Municipala de Cultura din Fagaras.

Cu privire la celelalte imagini, asa cum in nenumarate randuri a aratat conducerea societatii, in 2016, odata cu sistarea definitiva a activitatii de depozitare a deseurilor menajere in Rampa de pe Dealul Galatiului, societatea a fost nevoita sa gaseasca o varianta  temporara  pentru gestionarea deseurilor colectate. Astfel, s-a inchiriat suprafata de teren care apare in imaginile vehiculate pe retelele  de socializare.

Dotarea tehnica a societatii din acel moment nu a permis transportul direct si zilnic al deseurilor la depozitul ecologic de la Sacele. Aceasta situatie a fost cunoscuta si de Garda de Mediu, societatea avand ca masura curatarea acelei zone. Deseurile au fost transportate integral la Sacele, fiind curatata zona cu ajutorul unui buldoexcavator. In zona evidentiata in primele poze, deseurile care se vad in imagine au fost duse de vant si din cauza panzei freatice ridicate nu s-a putut actiona pentru indepartarea acestora, fiind un teren mlastinos cu acumulare de apa. Asiguram cetatenii ca societatea va depune tot efortul pentru ecologizarea si a zonei respective.

Referitor la imaginile cu resturile vegetale, aratam ca acestea sunt stocate temporar pe acea platforma betonata in vederea uscarii si tocarii acestora. In prezent sunt cantitati semnificative intrucat tocmai s-a incheiat campania de curatenie de primavara, desfasurata in parteneriat cu Primaria Fagaras, in perioada 15,03,2019 – 15,04,2019, campanie de care au beneficiat toti locuitorii Municipiului Fagaras. Dupa uscarea si tocarea acestor resturi, materialul rezultat este valorificat prin predarea catre firme producatoare de peleti.

Asiguram cetatenii Municipiului Fagaras ca tratam cu maxima responsabilitate problema gestionarii deseurilor de pe raza Municipiului Fagaras si incercam sa ne aliniem la cerintele de mediu impuse de Uniunea Europeana“.


Apreciază
Distribuie