Mandatele primarilor și consilierilor ar putea fi prelungite la 5 ani

foto: adevarul.ro

foto: adevarul.ro

Un proiect legislativ, depus la Senat de mai mulți parlamentari PSD, prevede prelungirea mandatului primarilor si consilierilor locali și județeni, de la patru la cinci ani.

Inițiativa îi aparține senatoarei Siminica Mirea, aleasă în 2016 pe listele PNL și care în iunie anul trecut a trecut la partidul condus de Liviu Dragnea.

Proiectul a fost semnat de alți 40 de senatori și deputați social-democrați,  printre care și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, senatorul PSD Serban Nicolae și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Ei susțin că aleșii locali nu au timp în „doar” patru ani să își îndeplinească promisiunile electorale sau să atragă fonduri europene.

„Situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale/județene, arată că în perioada de timp consfințită de legiuitor, nu permite, în contextul birocratic, realizarea proiectelor asumate.

Majoritatea proiectelor de finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu pentru o echipa să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin măsuri potrivite, proiectul aflat în derulare”, se arată, printre altele, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Florian Shaorma
JTTI
Proaspat Alb
Monumente funerare

PSD propune, așadar, ca mandatul primarilor și consilierilor locali și județeni să fie egal cu cel al președintelui României, respectiv de cinci ani.

„Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județenei, se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate. Există situații cu această perioadă de mandat, întâlnite și la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în proiectul legislativ.

Proiectul urmează să ajungă și în Camera Deputaților.

surse: G4Media și Ziare.com


Apreciază
Distribuie