Fabrica de Pulberi Făgăraș și Pirochim Victoria, în atenția Guvernului

Fabrica de Pulberi Fagaras

Guvernul vrea să investească în fabricile din domeniul apărării. Riscurile generate de tensiunile din apropierea României sunt invocate de instituție pentru a scoate, în regim de urgență, bani din buget, care să fie virați firmelor din industria de apărare. Conform Profit.ro, cu acești bani va fi început un program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri. Argumentul principal: nevoia de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.

După ce anul trecut a șters datoriile bugetare istorice, în cuantum de 1,1 miliarde lei, pentru 15 companii din industria de apărare, Guvernul a pregătit acum o operațiune prin care acești operatori să poată primi de urgență bani din bugetul de stat pentru repararea sistemelor de armament și muniție, modernizarea echipamentelor cu destinație specifică apărării și a poligoanelor de trageri și încercări.

„Contextul regional geopolitic impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente în vederea realizării de investiții în industria de apărare, astfel încât forțele naționale de apărare să poată fi dotate cu mijloace adecvate pentru protejarea intereselor esențiale și de securitate ale statului român, precum și pentru onorarea obligațiilor asumate în calitate de stat membru NATO și UE. Neadoptarea în regim de urgență a unor măsuri de finanțare a programelor de investiții ale operatorilor economici din industria de apărare ar conduce la afectarea gravă a intereselor esențiale de securitate ale statului român și creează vulnerabilități privind securitatea națională”, sunt argumentele din document.

muncitori in fabricaFabricile de armament se vor concentra în principal pe producția de armament de infanterie, blindate și sisteme de artilerie, aerospațial și rachete, pulberi și explozivi, operațiunea urmând să fie avizată și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

JTTI
Victoria Federal IFN
Sezar Forest - soferi profesionisti
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Liceul Senchea

La finalizarea investițiilor, cu banii alocați din buget va fi majorat capitalul social al acestor companii, scrie Profit.ro.

În primăvara anului trecut, Guvernul a șters datorii bugetare de 1,1 miliarde lei pentru 15 companii din industria de apărare, deținute integral de stat. Printre companiile beneficiare s-au numărat și Fabrica de Pulberi Făgăraș, Pirochim Victoria și Tohan Zărnești.

Ștergerea datoriilor a fost argumentată atunci cu exact aceleași cuvinte pe care Guvernul le folosește acum, și anume prin contextul regional geopolitic care impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente.


Apreciază
Distribuie