Făgărăşeanca Marcela Motoc joacă pentru prima dată acasă

Actriţa Marcela Motoc aduce, în Crama Cetăţii Făgăraş, piesa „Fata din Curcubeu”. Spectacolul are loc vineri, 12 mai 2017, de la ora 19:30.

Marcela Motoc a terminat Academia de Teatru şi Film în 1996 şi chiar din ultimul an de facultate a fost angajată de celebrul regizor Liviu Ciulei la teatrul Bulandra.

Viaţa a purtat-o peste tot prin lume, iar în anul 2002 s-a stabilit în Paris.

În capitala Franţei a început să joace „Fata din curcubeu”, un text scris de Lia Bugnar.

După premierea spectacolului, Lia Bugnar declara:

Am văzut Fata din Curcubeu (n-am avut încotro) şi pot să spun că nu mi s-a părut cinstit: după ce ai călătorit zece ani, te întorci pe scenă mai bună ca oricând, mai fragilă ca înainte şi mult mai puternică şi înţeleaptă.

Mi se pare un act mare de curaj să te urci pe o scena în faţa unor oameni care nu au aceeaşi istorie ca tine şi nici măcar aceeaşi limbă, dar există oameni talentaţi în cel mai nedefinibil mod cu putinţă. Una din nedefiniţiile talentului motocian este că e universală şi că nu s-a inventat limba în care ea să nu se facă înţeleasă şi iubită”.

După 21 de ani de actorie, actriţa vine pentru prima să joace în faţa publicului făgărăşean. Întrebată de ce abia acum, Marcela Motoc ne-a declarat:

Probabil nu am fost pregătită până acum să vin să joc acasă! Undeva mi-e teamă că e cel mai dificil public, sau poate am eu emoţiile cele mai mari să vin să joc acasă, în faţa prietenilor mei, în faţa mamei şi a făgărăşenilor. Acasă e mai dificil decât în altă parte.

„Fata din curcubeu” este proiectul meu de suflet şi cred că e cel mai potrivit moment şi cel mai potrivit spectacol cu care aş putea să mă prezint în faţa oamenilor de suflet”.

Am întrebat-o pe actriţă şi de ce a ales Crama Cetăţii ca loc de desfăşurare a spectacolului. Motivul a fost unul care ţine de actul artistic:

Florian Shaorma
Mogaldea Therapy
Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Monumente funerare

„Am căutat un spaţiu care să fie adaptat şi potrivit pentru spectacolul meu. E vorba despre un ’one woman show’, adică sunt singură pe scenă. E un monolog cu care promit să nu plictisesc pentru că e o poveste extrem de amplă şi frumoasă – care te trece de la lacrimi la zâmbet şi de la zâmbet la râs şi se continuă în valurile astea.

Am căutat un spaţiu în care să fiu mai aproape de public, în care să mă regăsesc mai în mijlocul lui; structura spectacolului meu are nevoie de oameni aproape, să mă adresez direct publicului, nu de pe o scenă înaltă şi distantă”, a explicat actriţa.

„Fata din Curcubeu” este o pledoarie pentru păstrarea convingerii că totul pe lume are un sens, chiar dacă acesta se prezintă indescifrabil. Nu contează mizeria şi decăderea, atâta timp cât sufletul rămâne curat.

E povestea unei fete care a ajuns să ducă o viaţă amară, după o copilărie dulce, trăită în familia sa. Personajul a ajuns în stradă, practicând cea mai veche meserie din lume. Își spune însă povestea cu un zâmbet amar, e sfâșiată de durere, dar niciodată doborâtă.

Este o poveste actuală, care prinde oriunde lume.

Iată câteva secvenţe din spectacolul tradus şi jucat de Marcela Motoc în limba franceză (La Fille de l’Arc en Ciel)

Biletele pentru spectacolul de la Făgăraş, din Crama Cetăţii, se găsesc la Casa de bilete a Casei de Cultură. Informaţii şi rezervări, la telefon 0268.211.929.

Preţul unui bilet este 30 lei.


Apreciază
Distribuie