Făgărășeni la primul Congres Internațional al Tradițiilor Culinare

Bucătari din 36 de țări din diferite colțuri ale lumii au participat în perioada 13-16 martie 2014 la primul Congres Internațional al Tradițiilor Culinare, care a transformat  Bucureștiul pentru 4 zile în capitala gastronomiei mondiale.

Evenimentul a avut loc la hotelul Pullman din Capitală și a avut ca scop promovarea tradițiilor culinare din fiecare țară participantă, rezultatul final fiind editarea primei Enciclopedii Mondiale a Tradiţiilor Culinare.

Congresul a fost organizat de Asociația Culturală Euro Est Alternativ în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism și World Association of Chefs Societies. România a fost aleasă țara gazdă pentru prima ediție a congresului deoarece “tradițiile culinare românești merită împărtășite și bucătăria românească poate echivala cu orice altă bucătărie”, ne-au declarat organizatorii evenimentului.

DSC_0261Președintele ANT, Răzvan Filipescu a declarat la deschiderea evenimentului că este o onoare pentru România să găzduiască un astfel de eveniment și a precizat că gastronomia ar trebui să devină un brand al României, la fel cum se întâmplă în Spania, Italia sau Grecia.

Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Turismului, peste 88% dintre membrii săi consideră că gastronomia este un element strategic în definirea brandului și a imaginii destinației, iar peste 67% susțin că țara lor are propriul brand gastronomic.Gastronomia locală este un factor determinant în calitatea experienței pe care un turist o are în țara noastră.

România a fost reprezentată în cadrul Congresului Internațional al Tradițiilor Culinare de la București de către mai multe echipe, din fiecare regiune istorică: Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, Transilvania de Nord și de Sud, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea şi de Echipa Militară a României.

Florian Shaorma - Pasti
Monumente funerare
Logiscool
Victoria Federal IFN
Isoplus Special - Pasti
muschiulet de caprioara cu pastarnac si gutuie
muschiulet de caprioara cu pastarnac si gutuie

În cadrul Congresului, fiecare țară a fost reprezentată de către o echipă alcătuită din 3 bucătari: un bucătar a susținut un discurs privind informaţiile despre preparatele tradiţionale din ţara pe care o reprezintă (istoria produselor, ingredientele, tehnica de preparare, suporturile de expunere ș.a.), iar ceilalți membrii ai echipei au pregătit și prezentat preparate specifice bucătăriei lor. Fiecare echipă a pregătit 3 produse specifice țării din care provine: antreu, fel principal și desert.

Ţările participante la congres au fost : Albania, Arabia Saudită, Azerbaijan, Bosnia și Hertzegovina, Bulgaria, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croația, Elveția, Finlanda, Grecia, Hong Kong, Japonia, India, Islanda, Israel, Italia, Liban, Malaezia, Macedonia, Malta, Mexic, Myanmar, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Singapore, Thailanda, Taiwan, Tunisia, SUA., Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.

merindele ciobanului
merindele ciobanului

La acest eveniment internațional Țara Făgărașului a fost reprezentată cu cinste de doi făgărășeni, Daniela Graură si Adrian Neag, cel care a fost de altfel și căpitanul de echipă al regiunii Transilvania de Sud (județele Hunedoara, Alba, Sibiu și Brașov).

Ei au pregătit și prezentat un meniu alcătuit dintr-un aperitiv tradițional, bazat pe ceapa roșie de Făgăraș, pastramă de berbecuț, jumeri, brânză în coajă de brad și pâine de casă cu cartofi. Felul principal prezentat a fost o rețetă bazată pe carne de vânat , mușchiuleț de căprioară cu păstârnac și gutuie. Ca și desert, făgărășenii noștri au pregătit preparatul grâu fiert cu miere și nucă , denumit în popor drept Hrana din Postul Mare.


Apreciază
Distribuie