Făgărășenii dau PET pe bilet. Cine reciclează, călătorește gratuit cu autobuzul

Sărbătorim la nivel național săptămâna Europeană a Mobilității printr-o campanie inedită, desfășurată în 65 de orașe din țară – România Schimbă PET-ul cu biletul.

Locuitorii din municipiul Făgăraș și din alte 64 de orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri, vineri, 16 septembrie 2022. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde.

La nivel local, campania este sprijinită de către Primăria Municipiului Făgăraș și implementată de către A C U M – Asociația Copiii Universului Magic. Campania are loc în parcarea magazinului Kaufland situat în Str. T. Vladimirescu nr. 85.

Cine e dornic să participe e necesar să vină cu 5 deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland România. Când colectezi separat deșeurile și le introduci în automate, acestea eliberează un cupon în baza căruia primești biletel de autobuz pentru două călătorii, de la voluntarii prezenă la punctul de colectare. O recunoști ușor, după vesta roz și o găsești acolo pe 16 septembrie, în intervalul 09:00-17:00, programul campaniei din 134 de magazine Kaufland România. 

Pornind de la succesul campaniei din cele 9 orașe în care a fost realizată în ultimii 2 ani, inițiatorii au decis să facă un pas înainte către un viitor sustenabil și au hotărât extinderea acesteia la nivel național în 65 de orașe din toate județele țării. 

Mobila SH
Agromar
Monumente funerare
Proaspat Alb
Firma servicii renovare
Florian Shaorma
Reno Depo
Amanet King Onix

Obiectivele campaniei sunt, deopotrivă, încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse. Totodată, campania are și un obiectiv social: accesibilizarea transportului public. Practic, cetățenii vin cu 5 PET-uri/doze/sticle la oricare dintre magazinele Kaufland și primesc în schimb două bilete pentru mijloacele de transport în comun. 

Extinderea campaniei este posibilă datorită faptului că de pe 1 septembrie 2021 toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de colectare separată de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România care oferă, la nivel național, o rețea de automate de colectare separată. În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care adoptă un comportament ecologic primesc cupoane de 10% reducere, la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. Pentru perioada 14-20 septembrie vor exista reduceri pentru toată categoria  de sucuri necarbonatate.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei sunt transmise către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în noi materiale. Primăriile din orașele participante în campanie au fost invitate să se alăture ca parteneri și să susțină implementarea acesteia în orașele lor.


Apreciază
Distribuie