Făgăraşul, prin ochii tinerilor

Timp de patru luni, peste 30 de elevi de liceu au participat mai multe ateliere și cursuri de film, fotografie și realitate augmentată organizate în Făgăraș de o echipă internațională de specialiști din domeniul digital și audiovizual.

O parte din munca lor va fi expusă joi, 25 mai 2017, începând cu ora 17  în incinta Cetății Făgăraș. Materiale multimedia surprind secvențe din  viața orașului și a împrejurimilor, văzută prin ochii adolescenților.

Evenimentul de joi marchează finalul atelierelor docT –  Documenting through Technology și Audiovisual Echoes care s-au desfășurat în Făgăraș în perioada ianuarie-mai 2017.

Inițiativa aparține echipei CEVA (Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică) din Cluj.

Pe parcursul a patru luni, din ianuarie și până în mai, ei au lucrat împreună cu elevii de liceu din Făgăraș în cadrul unor proiecte care au avut ca scop educarea tinerilor în domeniul tehnicilor digitale și multimedia dar și învățarea limbii engleze.

Participanții la workshop-uri au avut la dispoziție camere foto (digitale și pe film), camere video și toată tehnica necesară pentru realizarea materialelor.

Elevii au beneficiat însă şi de expertiza unor regizori, fotografi și antropologi implicați în proiecte cu rezonanță internațională.

Publicul va putea „vizita” diverse locuri din oraș prin intermediul realității virtuale cu un headset pus la dispoziție de către Augumented Space Agency din București.

În cadrul evenimentului vor fi proiectate și șapte filme documentare de scurtmetraj realizate de elevii care au participat la proiectul docT.

Ei au ales subiecte variate, pe care le-au realizat foarte diferit. Un film este despre barul John Waine, unul despre tema fricii tinerilor, altul despre echipa de fotbal A.S. Unirea; un cursant a abordat mai puțin cunoscutul fenomen de vloging din Făgăraș. Vor fi proiectate şi filme despre festivalul Evadart, despre Poiana Narciselor precum și un Meta-documentar despre experiența primului documentar.

Totodată, tinerii au realizat sute de fotografii color, parte din care vor fi listate sau puse împreună în colaje video, împreună cu sunet și text în cadrul unei expoziții de fotografie și sunet al proiectului Audiovisual Echoes.

Florian Shaorma
Demgy
JTTI
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
curatare tapiterie
Moveos

Echipa CEVA a fost prezentă timp de mai multe luni în Făgăraș în cadrul unui program de rezidență realizat în parteneriat cu Fundația Mihai și Maria Frățilă.

La proiecte au participat elevi de la Colegiul Național „Radu Negru”, Colegiul Național „Doamna Stanca”, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Şenchea” şi Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu”.

Proiectul docT:

Organizator: CEVA (Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică)

Parteneri: Augmented Space Agency, Creative VR, Fundația Culturală „Negru Vodă” Făgăraș, Cetatea Făgăraș, restaurantul Fifth Avenue

Un proiect al Fondul Științescu Țara Făgărașului

Finanțatori: Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Romanian-American Foundation

Proiectul Audiovisual Echoes

Organizator: CEVA (Centrul pentru Educație Vizuală și Antropologică)

Parteneri: Fundația Culturală „Negru Vodă” Făgăraș, Cetatea Făgăraș

Finanțatori: Arvato și Fundația Comunitară Țara Făgărașului


Apreciază
Distribuie