Făgărașul reciclează – un proiect pilot pentru reducerea costurilor la gunoiul menajer

Primăria Făgăraș a lansat joi, 8 aprilie, campania de informare „Făgărașul reciclează”. Este un proiect pilot care va fi implementat din 1 iunie 2021. Se va desfășura pe parcursul a 4 luni în cartierul Câmpului (blocuri și case).

În perioada iunie – septembrie 2021, autoritățile vor observa ce funcționează și ce nu, dar vor lua în considerare și sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor, urmând ca proiectul să fie extins în restul cartierelor din oraș.

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Asta înseamnă că cetățenii vor putea controla cât plătesc pentru deșeurile din propria gospodărie prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor (nume și prenume utilizator, adresa exactă a imobilului de care aparține, tipul, volumul și culoarea recipientului precum și seria recipientului).

Selectarea deșeurilor se va face pe cinci categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă.

Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din Săcele, anunță autoritățile.

Monumente funerare
Purolite - donare sange
Din Bucatele Cetatii - angajari
Amanet King Onix
TMF Copy Center

Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse.

În final, dacă fiecare locuitor al Făgărașului va respecta regulamentul de colectare selectivă, se va ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl va suporta va fi prețul sacilor.

Costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, am analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. Am ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului”, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Proiectul „Făgărașul reciclează” intră în dezbatere publică pe 19 aprilie. Întrebările și sugestiile pot fi adresate echipei de implementare pe pagina de Facebook Făgărașul reciclează .


Apreciază
Distribuie