Făgărașul rescrie istoria

Făgărășenii și turiștii vor intra în atmosfera vremurilor demult apuse și vor fi mai aproape de adevărata lor dimensiune. Gastronomia secolului XVII va fi redescoperită în cadrul „Zilelor Bucătăriei Medievale”, în 22 și 23 septembrie. Nu de oricine, nu oricum, nu oriunde.

Chef Paul Siserman, fost concurent la MasterChef, a acceptat provocarea de a valorifica rețetele primei cărți de bucate din Transilvania și va fi prezent în cadrul primei ediții a festivalului.

Cartea, o adevărată comoară descoperită în Cetatea Făgăraş, a fost începută în iarna anului 1680 şi terminată în luna septembrie a aceluiaşi an. Apărută din necesitatea de a ridica meseria de bucătar la rang de artă, este văzută ca o capodoperă a artei gătitului. Este o traducere a unei cărţii de bucate apărută în 1581 şi reeditată în 1604 de către Rumpolt, bucătarul şef al principelui elector de pe Main Frankfurt.

Principesa Transilvaniei, Anna Bornemisza, stăpână a Cetăţii între 1663-1688, ne sfătuiește la începutul cărții ca „prima dată să căutăm hrana pentru suflet şi numai după aceea Dumnezeu ne dă şi corpului”. Acesta este elementul cheie care a determinat organizarea festivalului „Zilele Bucătăriei Medievale”.

Agromar
Mogaldea Therapy
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Demgy

Evenimentul, care este o premieră, le va oferi participanților o perspectivă inedită și diversificată despre spaţiile din cetate unde principii serveau masa, bogăţiile şi rânduiala vremii, bucatele specifice şi spiritul din bucătăriile cetăţii din secolele XVI-XVII, ritualul meselor princiare.

Festivalul inovativ, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, va fi organizat în Marea Pivniță a cetăţii, Turnul Thomory, în curtea interioară a cetății și în spațiile din exteriorul acesteia.


Apreciază
Distribuie