Filmul de debut al făgărășencei Marcela Motoc intră din nou în cinematografe, din 19 mai

Marcela Motoc / credit foto: Alexandra Spătaru

„E pericoloso sporgersi”, considerat unul dintre cele mai bune filme româneşti ale tuturor timpurilor, intră din nou în cinematografele toată țara, la 30 de ani de la premieră. Filmul de debut al regizorului Nae Caranfil va putea fi urmărit din 19 mai.

„E pericoloso sporgersi” este și filmul de debut în actorie al Marcelei Motoc, care o interpretează pe Anne-Marie, prietena persoanjului principal. În comedia de dragoste lansată la Festivalul de Film de la Cannes din 1993, făgărășeanca joacă alături de actorii Natalie Bonifay, Marius Stănescu, Florin Călinescu, Valentin Teodosiu, George Alexandru, Marius Florea Vizante și Magda Catone. 

„Pe vremea când încă nu știam cu ce se mănâncă un personaj, Nae Caranfil mi-a încredințat unul. Abia intrasem la facultatea de teatru, dădusem primul meu casting pentru film printr-o conjunctură fericită: pe holurile facultății recruta cineva tineri pentru primul film al lui Nae Caranfil, castingul a picat într-o zi în care nu aveam examen și m-am dus. Am făcut eu ceva bine că m-am trezit distribuită în rolul prietenei eroinei principale. Și sunt foarte mândră de asta!”, povestește Marcela Motoc pentru bunaziuafagaras.ro.

Filmul, care a deschis o nouă epocă în cinematografia autohtonă, este compus din trei părţi care narează aceeaşi poveste din punctul de vedere a trei personaje diferite: o studentă, un soldat şi un actor de teatru. Acţiunea se petrece într-un oraş de provincie din România la începutul anilor ’80. Destinele celor trei se lovesc, schimbând ideile fiecăruia despre carieră, politică şi dragoste. Cu o structură inovatoare pentru cinematografia română din acel moment, filmul distribuit de Transilvania Film îşi păstrează şi astăzi prospeţimea şi umorul.

„Nae Caranfil a apărut ca o tornadă, ca o promisiune a unui nou val care n-avea să se concretizeze decât mulţi ani mai târziu. E pericoloso sporgersi se întorcea şi el în România lui Ceauşescu, dar o făcea cu tandreţe şi sprijinindu-se pe o poveste solidă, trecută prin filtrul unei experienţe personale, în care elementele de recuzită predecembristă sunt folosite cu maximum de efect”, spunea Mihai Chirilov, Re:Publik, mai 2005.

Amanet King Onix
True Energy
Autopel
Belvedere - revelion 2023
Narin
Florian Shaorma

„E pericoloso sporgersi” a câştigat Premiul criticii la Festivalul Internaţional de Film de la Montpellier, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Bratislava și Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la La Baule.

Actrița Marcela Motoc a absolvit Academia de Teatru și Film (acum UNATC) în 1996, la clasa profesorilor Olga Tudorache și Adrian Pintea, a jucat în lungmetraje, scurtmetraje și seriale. Este o actriță de teatru cu experiență și a apărut pe scenă în piese de Jean Anouilh, Carlo Goldoni, Dostoievski și Brecht, câștigând premii pentru spectacolele sale. Marcela poate fi urmărită și în spectacolul „Fata din Curcubeu”, de Lia Bugnar, un one-woman-show care te face să râzi și să plângi pe masură ce îți dezvăluie povestea.


Apreciază
Distribuie