Florina are nevoie de ajutorul nostru! Tânăra din Făgăraș a scăpat dintr-un cumplit accident rutier

Florina și icoana pictată de ea pentru lucrarea de licență

Florina este o tânără, de 24 de ani, din Făgăraș, absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj și a masterului în artă sacră. Pictează icoane – una dintre acestea se găsește în Biserica brâncovenească din Făgăraș – iubește arta și viața. 11 martie 2021 a fost ziua care a schimbat totul în viața Florinei și a familiei ei.  


Donații se pot face în conturile:

  • IBAN ron: RO70BTRLRONCRT0426329402
  • IBAN euro: RO47BTRLEURCRT0426329401
  • Titular cont: Beganu Maria
  • Cont Revolut: @maria8i4w

Tânăra a fost lovită de o mașină pe o trecere de pietoni din Cluj. Potrivit martorilor, din cauza impactului puternic, trupul firav al Florinei a fost proiectat la circa 10 metri de la locul accidentului.

Sincer, când am auzit că a fost accidentată, nu m-am gândit că atât de grav; în primele cinci ore după ce a ajuns la spital, niciun medic nu mi-a putut spune ce șanse de supraviețuire are  pentru că nu se știa ce vene îi erau afectate și dacă are sau nu hemoragie internă. Din fericire, n-a fost nevoie, pe moment, de intervenție chirurgicală. I-au făcut tot felul de investigații pentru că avea foarte multe fracturi la nivelul capului și la bazin.

În aceeași seară, Florina a fost mutată pe secția de Terapie Intensivă, iar următoarele cinci zile au fost foarte grele și hotărâtoare. Unul dintre medici mi-a spus că dacă va trece de aceste zile, are șanse să-și revină.

Slavă Domnului, cele cinci zile au trecut cu bine. Medicii erau însă în continuare foarte rezervați în privința șanselor ei deoarece Florina nu avea nicio mișcare, nici măcar pupilele nu-i reacționau în vreun fel!”, ne-a povestit Maria, sora Florinei.

Timp de încă o săptămână, Florina a rămas în comă profundă. Starea ei nu s-a schimbat în niciun fel. Singura modificare era o ușoară mișcare a mâinilor atunci când efectul sedativelor scădea, însă medicii nu au putut spune dacă este o mișcare voluntară sau doar un reflex automat al corpului.

În dimineața de Buna Vestire, după ce i-au oprit sedarea, Florina a deschis ochii și a stat destul de mult cu ei deschiși. Se uita împrejur, dar nu recunoștea nimic. Era foarte umflată la față și la gât pentru că încă avea edem cerebral.

În următoarele zile a ținut tot mai mult ochii deschiși și a început să strângă din mână atunci când cineva o întreba ceva.

Au mai fost încă două zile dificile pentru că a făcut febră, iar corpul ei foarte slăbit putea ceda ușor.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, a depășit faza critică și a început să-și revină cu fiecare zi care trecea.

O surpriză mare a fost când a început să scrie! Medicii ne-au spus că e posibil să nu mai știe să facă multe lucruri, având în vedere că i-a fost afectat creierul”, ne-a mai spus emoționată Maria.

Încetul cu încetul, Florina și-a revenit câte puțin: a început să vorbească, să-și folosească mâinile – să bea singură și să mănânce mâncare pasată.

Bikeathon
Monumente funerare
TMF Copy Center
Amanet King Onix

După ce i-a fost îndepărtată traheostoma (deschizătură la nivelul traheei cervicale făcută pentru a putea respira), Florina a început și să vorbească – mai greu la început, apoi tot mai bine.

În zilele care au urmat, făgărășeanca noastră a reușit și să se ridice în șezut; din cauza fracturilor la bazin, ea nu a avut voie să meargă. A început însă fizioterapia și, la o lună și jumătate după accident, a început să se deplaseze, sprijinindu-se în cadru sau ajutată de cineva.

În urma accidentului, Florinei i-a fost afectat lobul frontal, astfel că, pe lângă celelalte dureri fizice, ea se luptă și cu dureri mari de cap, care sunt atenuate de medicație; în funcție de evoluția din următoarea perioadă, ea ar putea fi nevoită să ia anumite medicamente pentru restul vieții, ne-a spus sora ei.

Cred că va avea nevoie și de operații estetice pentru că, în urma impactului, fața i s-a modificat: oasele nasului s-au deplasat, iar un ochi este mai lăsat în comparație cu celălalt”, mai spune Maria, sora Florinei.

Aceste intervenții chirurgicale sunt însă ultimele pe listă deoarece acum toate eforturile se îndreaptă spre recuperarea fizică a Florinei.

Cele două tinere sunt, începând de luni, 26 aprilie, în Oradea. Florina a început aici o primă sesiune de recuperare, de două săptămâni, la o clinică de specialitate iar Maria o însoțește pentru a o ajuta și a-i fi alături.

Cât va dura întreaga perioadă de recuperare încă nu se știe deoarece aceasta depinde de felul în care trupul Florinei va răspunde la exercițiile zilnice pe care le face. Cert este că ea încearcă din răsputeri să-și recapete mobilitatea și echilibrul. Își dorește să poată picta din nou și astfel, prin munca ei, să-i bucure pe oameni.

Motto-ul Florinei este un îndemn la speranță și luptă continuă „Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi o candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina.” (Nicolae Titulescu)

Făgărășeanca are însă nevoie și de ajutorul nostru, al tuturor, pentru a parcurge perioada următoare de recuperare și pentru a reveni pe un făgaș normal în viață.

Persoanele care doresc să o ajute, pot face donații în conturile:

  • IBAN ron: RO70BTRLRONCRT0426329402
  • IBAN euro: RO47BTRLEURCRT0426329401
  • Titular cont: Beganu Maria
  • Cont Revolut: @maria8i4w


Apreciază
Distribuie