Focar de rujeolă în Ucea: 30 de persoane s-au îmbolnăvit

În primele cinci luni ale acestui an, în județul Brașov s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă: 2.031 de cazuri confirmate oficial, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Patru persoane și-au pierdut viața din cauza acestei boli.

La nivel național, sunt 17.378 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 17 decese:

  • 4 în județul Brașov
  • 4 în Municipiul București
  • 3 în județul Giurgiu
  • 2 în județul Argeș
  • 1 în județul Mureș
  • 1 în județul Sibiu
  • 1 în județul Buzău
  • 1 în județul Constanța

În județul nostru Brașov există două focare de rujeolă cu sute de bolnavi, în timp ce acoperirea vaccinală este extrem de scăzută, a declarat pentru Radio Tg. Mureș Diana Pop Goșman, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Brașov.

Unul dintre focare este în Săcele, unde sunt aproximativ 250 de persoane infectate, iar cel de-al doilea focar este în comuna Ucea, unde 30 de persoane au acest diagnostic.

„Sunt persoane cu vârste cuprinse între 3 luni și 46 de ani, majoritatea copii, dar sunt persoane nevaccinate în proporție de 90%. În principiu, este vorba de comunități defavorizate. Deși se fac periodic campanii de vaccinare, există o reticență la vaccin. Vorbim, de asemenea, și de o lipsă a educației sanitare în aceste zone. În anul 2023, acoperirea vaccinală în județul Brașov a fost de doar 56 %”, a declarat Goșman.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli din lume, cu o răspândire largă în rândul copiilor. Boala se transmite ușor, pe cale respiratorie, dacă persoana infectată tușește sau strănută în apropierea persoanelor sănătoase.

Monumente funerare
Sumi Agro - Kaishi
Amanet King Onix
Reno Depo
Florian Shaorma
BPM - excavatorist

Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele infectate timp de până la două ore.

Orice persoană care nu este imună se poate infecta. O erupție cutanată proeminentă este cel mai vizibil simptom, iar cazurile grave pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie.

Copiii mici nevaccinați și femeile însărcinate nevaccinate prezintă cel mai mare risc de complicații severe ale rujeolei. Infecția cu rujeolă slăbește sistemul imunitar și îl poate face „să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune, lăsând mai ales copiii, extrem de vulnerabili, informează Institutul Național de Sănătate Publică.

Rujeola este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Imunizarea prin vaccinare este cea mai sigură modalitate de a proteja copiii de această boală potențial periculoasă.


Apreciază
Distribuie