Fost comandant al Penitenciarului Făgăraş, urmărit penal

Ofiţerul Refic Fizula din fosta închisoare de la Făgăraş a intrat în atenţia Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Reprezentanţii instituţiei au anunţat ieri numele a trei presupuşi torţionari şi au solicitat Parchetului începerea urmăririi penale a lor. Refic Fizula, Neculai Tilici şi Teodor Sârbu sunt acuzați de crime şi abuzuri în perioada comunistă.
Refic Fizula s-a născut în 1925, în judeţul Constanţa și a fost locţiitor politic iar ulterior  din Cetatea Făgăraş, în anii 50.
El ar fi responsabil de aplicarea unui regim de detenţie ce a dus la decesul a cel puţin 22 de deţinuţi politic cu vârste între 39 şi 71 de ani. Cauzele deceselor dovedesc faptul că regimul de detenţie, alimentaţia şi îngrijirea medicală au fost gândite pentru a-i elimina pe deţinuţi.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului mai arată că trecerea ofițerului Fizula prin Făgăraş nu a rămas nesesizată nici în viaţa civilă. Fizula s-a „remarcat” prin abuz şi violenţă. Mai mult, în primele luni de la plecarea sa din Făgăraş au apărut mai multe reclamaţii, printre care: datorii la foşti sublaterni, datorii pentru chirie și utilități, dar şi o reclamaţie din partea foştilor proprietari ai imobilului naţionalizat în care a locuit la Făgăraş.
Refic Fizula a rămas angajat al Direcţiei Generale a Penitenciarelor şi Coloniilor de Muncă până în martie 1960, când a fost trecut în rezervă.
Vecinii săi din Eforie Nord au declarat că Refic Fizula a decedat într-un azil. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului susţine că cei împotriva cărora a depus plângere figurează în viaţă la Evidenţa Populaţiei.


Apreciază
Distribuie