Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgăraș va fi înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO

foto: Liviu Ardelean

Fosta închisoare comunistă din Cetatea Făgăraș va fi înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de cele de la Sighet, Pitești, Jilava și Râmnicu Sărat, potrivit ministrului Culturii, Raluca Turcan. Propunerea a fost făcută în 2019.

În cursul zilei de ieri, am avut o discuție aplicată privind inițierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate și puse în valoare, că se vor menține în timp ca spații ale memoriei, învățării și reflecției.

Ministerul Culturii, prin efortul Institutului Național al Patrimoniului și al partenerilor implicați, a pregătit foaia de parcurs, cu obiectivele științifice și administrative concrete pentru completarea în conformitate cu cerințele UNESCO a dosarului de înscriere in Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, scrie Raluca Turcan pe Facebook.

Un adevărat monument arhitectural astăzi, încăperea rotundă din Cetatea Făgăraș a fost pe vremuri cea mai înfricoșătoare.

Victoria Federal IFN
Florian Shaorma
Demgy
Reno Depo
Monumente funerare
Proaspat Alb

„Stăteau în beznă, cu paie pe jos şi legaţi cu mâinile de ziduri. În iernile geroase temperatura putea să coboare aici şi până la -20 de grade”, potrivit muzeografului Constantin Băjenaru.

Propunerea de a fi inclusă pe lista UNESCO a fost făcută în 2019. Mai multe detalii aici.


Apreciază
Distribuie