FOTO | Gândaci și mâncare stricată, la Centrul pentru vârstnici din Făgăraș. DSP a amendat instituția

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice din Făgăraș a ajuns în centrul unui scandal după ce aparținătorul unei persoane internate aici a făcut dezvăluiri despre condițiile în care sunt ținuți vârstnicii.

Săptămâna trecută, 21 de persoane din Centrul pentru Persoane Vârstnice Făgăraș au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. Îngrijorat, unul dintre aparținătorii vârstnicilor a cerut constant informații despre starea rudei sale și a obținut fotografii din centrul aflat pe str. Cetății, în Făgăraș.

Iată mărturia sa:

 

 

Autoritățile locale și județene au fost sesizate iar Direcția de Sănătate Publică Făgăraș a efectuat miercuri, 2 septembrie, un control la Centrul pentru Persoane Vârstnice Făgăraș.

Potrivit reprezentanților DSP, Centrul a făcut dovada, prin procese verbale de execuție, dezinsecției și dezinfecției atât în luna iulie cât și în august, însă curățenia a fost făcută superficial. În plus, unele produse biocide utilizate și materialele de curățenie erau în cantități insuficiente sau neconforme. În baza legii, a fost aplicată o sancțiune de 10.000 lei, a declarat Anca Bâtiu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Asociația Vlavian, care administrează azilul, trebuie să plătească, în termen de 15 zile, jumătate din sancțiune, dar și să remedieze situațiile neconforme constatate de DSP, care va verifica din nou, în perioada următoare, situația din Centru.

Second hand & outlet
Mogaldea Therapy
Spalatoria GPC
Cabinet ORL
Demgy

Pe de altă parte, Primăria Făgăraș a anunțat că pe numele asociației există o plângere penală depusă de primarul Gheorghe Sucaciu și o notificare prin executor judecătoresc de evacuare a clădirii, după ce Primăria a primit mai multe sesizări de la aparținătorii beneficiarilor serviciilor centrului, dar și de la angajați.

În urma verificărilor efectuate de Primărie, s-a constat că centrul funcționează doar în baza unor licențe provizorii eliberate în mod repetat, iar conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a fost informată oficial încă din aprilie 2020.

Precizăm că, în urma situației dezastruoase constatate, Primăria Făgăraș a făcut demersurile necesare pentru preluarea activității și angajații centrului, prin Asociația de Dezvoltare Integrată a Făgărașului în care este membră alături de Spitalul Municipal Făgăraș și Direcția de Asistență Socială Făgăraș”, se arată în comunicatul instituției.

Taxa lunară pe care beneficiarii serviciilor din Centru o plătesc ajunge până la 3.000 lei/lună.

Reprezentanții asociației nu au putut fi contactați pentru a prezenta un punct de vedere; până la momentul publicării articolului, la numărul de telefon al Asociației Vlavian nu a răspuns nimeni.

 

 


Apreciază
Distribuie