FOTO | Primarii din Viștea și Șercaia, dați exemple pozitive pentru investițiile în apă-canal și stații de epurare

Ministrul Mediului s-a aflat în vizită de lucru, luni, în comunele Viștea și Șercaia, în cadrul turneului din județul Brașov.

Grațiela Gavrilescu a inaugurat stația de epurare din localitatea Viștea, după care a vizitat-o și pe cea din Hălmeag, deja finalizată. Primarii celor două comune, Florin Ioani și Cristinel Paltin (ambii de la PNL), au fost felicitați și dați drept exemple pozitive pentru cum au investit banii obținuți de la stat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

„Vrem să dăm un semnal tuturor primarilor care au accesat fondurile fie pentru apă, fie pentru canal, fie alte proiecte care urmează să fie în derulare. Dorim ca fiecare primar, atunci când accesează fonduri pentru mediu, să știe să se șină de termenele din momentul în care s-a încheiat contractul. Eu vă felicit că cele 80 de luni de la data semnării contractului, pentru cele două stații de pompare, stația de epurare și bineînțeles rețeaua de canalizarea care are aproximativ 24.000 de metri, asta înseamnă deja un număr mare de racorduri”, a declarat ministrul, în timpul vizitei de la Viștea.

Sistemul de canalizare este finalizat, în prezent, în satele Viștea de Jos și Viștea de Sus. Primarul spune că acestea au fost primele localități dintre cele cinci din comună, pentru că sunt cele mai mari, și aproximativ 500 de gospodării sunt racordate.

„Ne bucurăm că am primit o asemenea investiție, pentru că era destul de greu să o facem pe sume provenite din bugetul local. În momentul de față mai lucrăm pe un sistem de canalizare pe localitatea Rucăr, pe PNDL 2, suntem undeva la 40%, speram ca anul acesta să o finalizăm. Și pe localitatea Olteț o să începem tot anul acesta sistemul de canalizare, tot pe PNDL, pentru că avem un proiect european de modernizare a străzilor de un milion de euro”, a declarat Florin Ioani, primarul comunei Viștea.

Gavrilescu a poposit și în Șercaia

Bilka
Salco
Copy Center TMF

Deși nu era prevăzut în programul inițial, ministrul Mediului a vizitat și stația de epurare a apei din satul Hălmeag, comuna Șercaia, finalizată în noiembrie 2018.

„Mă bucur că aproximativ 700 de unități locative din Șercaia vor avea apă și canalizare. Oamenii sunt doritori  să se racordeze iar bonusurile făcute de Consiliul Local și primarul localității sunt într-adevăr unele care să fie tentante, așa cum a fost tentant și banii de la Fondul de Mediu, pentru că am reușit într-un timp extrem de scurt de la încheierea contractului să ne ținem de domnul primar și o finanțare de 3,6 milioane lei să fie dată pentru locuitorii din Șercaia. Asta înseamnă interesul nostru, al celor care lucrăm la Ministerul Mediului. (…) Sunt și alte surse atrase de către comuna Șercaia care îndestulează sistemul de apă-canal și înseamnă acoperirea noastră pentru un trai bun, a fiecăruia dintre noi care locuiește aici”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Deși lucrările sunt finalizate, stația nu a fost pornită deocamdată. Primarul spune că nici nu se va întâmpla asta, până când nu se asigură că firma va pleca abia după ce totul funcționează corespunzător.

„Lucrările sunt încheiate, numai că eu nu dau OK-ul firmei, pentru că vreau să am și branșamente. O lucrare degeaba îmi trece prin fața porții dacă eu nu mă racordez la ea, așa că prefer să o mai întârziu puțin, cerința pentru racordare este maximă, nu cred că există număr de casă să nu fi făcut cerere de racordare. Până la urmă este foarte justificată această pretenție a mea pentru că nu am cum să probez stația de epurare cu apă“, a afirmat edilul Cristinel Paltin.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie