Franța, mai aproape de Făgăraș

Parteneriatul pe care Colegiul Tehnic Aurel Vijoli l-a încheiat cu firmele franceze din Făgăraș, în urmă cu 6 ani, se extinde.

Sprijinită și de Ambasada Franței în România, Ministerul Educației, Alianța Franceză Brașov, Inspectoratul Școlar Județean și Primăria Făgăraș, conducerea liceului a deschis ușile, astăzi, pentru o delegație din Franța.

Directorii a 23 de școli au venit în România exclusiv pentru a vizita unitatea de învățământ, atelierele și laboratoarele acesteia, dar și fabricile companiilor din țara-mamă, care activează pe platforma din oraș. Deplasarea profesorilor „în teren” a fost făcută pentru începerea unei colaborări care să dezvolte învățământul profesional dual.

Primarul Gheorghe Sucaciu a reiterat în fața oaspeților că instituția pe care o conduce va sprijini demersurile începute.

„Facem tot posibilul ca acest sistem de învățământ dual să se dezvolte în municipiu. Alocăm bani tuturor liceelor, în funcție de resurse, dar primordial este „Aurel Vijoli”. Suntem conștienți că fără dezvoltare economică niciun sistem de învățământ sau sanitar nu poate evolua”, a declarat Sucaciu.

Liceul Senchea
Reno Depo
Demgy
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Firma servicii renovare
Agromar
Victoria Federal IFN

Colegiul Vijoli, companiile franceze și autoritățile locale încearcă astfel să oprească fenomeul migrării făgărășenilor în străinătate sau marile orașe din țară. Vor să îi convingă pe copiii care termină școala gimnazială să aleagă una profesională, oferindu-le burse de studiu private, la Școala profesională franceză, și asigurându-le un loc de muncă după încheierea studiilor.

O misiune grea, având în vedere că din ce în ce mai mulți elevi visează să devină directori, manageri, avocați sau preoți. Problema nu este una locală, cu ea se confruntă toate școlile profesionale din țară, iar angajatorii se plâng de mulți ani că nu au „mână de lucru”. Multe fabrici închid porțile în România și își mută producția în alte țări din această cauză.

(Liviu Ardelean)


Apreciază
Distribuie