Fuga Lolelor, sâmbătă, la Cincu

Obiceiul săsesc pentru alungat iarna și spiritele rele are loc sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 10, la Cincu.

Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, cu un costum făcut din cârpe negre, cu o mască pictată care nu lasă să se vadă purtătorul ei și cozi drăcești împletite din cânepă.

Ele își desfășoară ritualul făcând un zgomot infernal din talăngile legate de mijloc și bicele săsești din piele împletită meșteșugit.

Fuga Lolelor (săsește Urzelnlaufen) este strâns legată de tradiția breslelor meșteșugărești transilvănene. Obiceiul este consemnat în arhivele breslelor încă din 1689, anul acesta împlinindu-se 331 de ani de la prima atestare documentară.
Lada de breaslă, care conținea banii și secretele profesionale era transferată la începutul fiecărui an către starostele nou ales al fiecărei bresle. Se constituia o procesiune de însoțire a lăzii care era “păzită” de lole, niște personaje provenite din tradița păgână cu rol de protecție și purificare – alungau spiritele rele.

La Cincu, fuga pe străzi a Lolelor este condusă de un tractor alegoric pe care se află “Tribunalul nebunilor”. Aceștia cântă într-o “judecată” simbolică pățaniile hazlii de peste an ale cincanilor.

TMF Copy Center
Amanet King Onix
Monumente funerare
Din Bucatele Cetatii - angajari

Oamenii din sat întâmpină Lolele cu gogoși calde și rachiu, pentru a răsplăti cât mai generos prosperitatea și purificarea pe care o aduc la poartă.

Fuga Lolelor începe în centrul comunei Cincu la ora 10 și continuă în mod tradițional pe străzile satului până la ora 16.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Scaunul Cincului, Comitetul Lolelor din Cincu coordonat de Mihai Gottschling, cu sprijinul HOG Großschenk, Asociației Soxen, a Primăriei Cincu și Politiei Cincu.


Apreciază
Distribuie