Graba strică treaba

Făgărăşeni stabiliţi în occident dar cu acte expirate, furate sau pierdute, locuitori ai comunelor făgărăşene ce vor să-şi înregistreze copiii născuţi, pentru a-şi preschimba buletinele sau pentru a-şi face paşaport, făgărăşeni care declară căsătorii, oameni care vor să înlocuiască vechile acte cu cele noi, acceptate în comunitatea europeană, etc….

Pe scurt, la Serviciul pentru Evidenţa Persoanelor este linişte doar în afara orelor de program. Atmosfera din timpul programului este una greu de imaginat, mai ales că cei care solicită documentele de care au nevoie o fac pe ultima sută de metri, sunt nerăbdători şi se agită foarte mult.

Compartimentul de Stare Civilă

La Serviciul pentru Starea Civilă nu se încheie doar căsătorii, ci se înregistrează atât copiii născuţi la Făgăraş, cât şi cei care vin din Italia, Spania, Germania etc. pentru a fi luaţi în evidenţele statului de origine al părinţilor. Chiar şi decesele sunt înregistrate în cadrul acestui compartiment, de unde se eliberează şi certificatul de deces.

Pentru o imagine despre volumul de muncă a acestui compartiment, am cules informaţii despre numărul de naşteri, căsătorii şi decese, atât pentru prima parte a anului 2013, cât şi comparativ cu anul 2012.

Astfel, până în august 2013 s-au eliberat nu mai puţin de 1600 de certificate de naştere, însă există doar 421 de înregistrări de nou născuţi în 2013 la Făgăraş. Deci aproape 75% din volumul de muncă pentru certificatele de naştere este direcţionat către cei care vor un certificat de tip nou, fie l-au pierdut pe cel vechi, în general persoane stabilite în alte ţări. Pe parcursul anului 2012 s-au eliberat 2.621 de certificate de naştere. Dacă ritmul continuă ca în prima parte a anului curent, putem asista la o dublare a volumului de muncă.

Aceeaşi situaţie şi cu certificatele de căsătorie, eliberate anul acesta fiind în număr de 275, în condiţiile în care s-au încheiat doar 126 de căsătorii. În 2012 s-au eliberat 503 astfel de documente.

Amanet King Onix
Agromar
Proaspat Alb
Moveos
Monumente funerare
Benzinaria Recea - Pasti 2024
curatare tapiterie

Din ianuarie 2013 şi până la jumătatea lui august, s-au eliberat 375 de certificate de deces, dar s-au înregistrat doar 242 de decese. În tot anul 2012 au fost eliberate 495 de astfel de certificate. Şi aici munca din anul acesta aproape că s-a dublat.

„Nu ar fi chiar o problemă cu eliberarea acestor acte, dar sunt cetăţeni care vin azi că au nevoie ieri de anumite documente. Graba lor nejustificată ne fac munca aproape imposibilă“, spun ofiţerii de stare civilă.
Aici sosesc oameni care nu se informează de pe avizier cu privire la actele de care au nevoie pentru a completa un dosar, nici măcar de la ofiţerul responsabil de relaţia cu publicul, ci merg direct în birouri, unde se documentează direct de la cei care ar trebui să completeze actele oficiale, nu să povestească despre cum se face un dosar.

C.I. pe bandă rulantă

De departe, cărţile de identitate sunt cele mai căutate acte de către făgărăşeni. În primele 20 de zile din august s-au înregistrat nu mai puţin de 620 de solicitări, iar acest lucru s-a făcut doar în zilele lucrătoare. Comparativ, luna trecută s-au eliberat 873 de astfel de documente, iar în primele şase luni, de la 1 ianuarie până la 30 iunie, 3011 astfel de dosare au fost înregistrate la Serviciul de Evidenţa Populaţiei.

„Volumul de muncă este unul foarte mare. Chiar săptămâna trecută (n.r. 12-16 august 2013) am lucrat şi vineri, deşi a existat o dispoziţie a guvernului şi am fi avut zi liberă. Apoi, după depunerea unui dosar avem termen de 30 de zile pentru eliberarea cărţilor de identitate, dar noi o realizăm în 6-7 zile lucrătoare, ceea ce cred că este rezonabil. Chiar şi programul cu publicul este prelungit cu o oră pentru preluarea datelor şi cu încă o oră pentru eliberarea documentelor“, spune Laura Giunca, secretarul Primăriei Făgăraş.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie