Guvernul forțează spargerea grevei. Profesorii nu cedează

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat după adoptarea Ordonanței de Urgență că negocierile s-au încheiat. Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că solicitările profesorilor sunt astfel acoperite. Liderii sindicali, însă, anunță că profesorii sunt nemulțumiți de decizia guvernanților și greva continuă de marți, relatează educatieprivata.ro.

Ministrul Educației, Ligia Deca, după adoptarea Ordonanței de Urgență: „Am auzit vocea tuturor și demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt sunt un semn în acest sens. (…) Practic, prin actul normativ adoptat astăzi, reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acei 1.000 de lei BRUT adăugați în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 de lei BRUT pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, faptul că noua lege a salarizării se va respecta principul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vizavi de grila de salarizare”.

Reprezentanții profesorilor spun însă că greva nu se încheie, fiind nemulțumiți de decizia Guvernului.

„Mandatul este unul foarte clar, grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare, în integralitate, începând din această lună. Nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv. Iar de marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunea de prostest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele FSE.

Liderii sindicatelor din învățământ au respins încă de aseară oferta Guvernului de 1.000 de lei BRUT.


Apreciază
Distribuie