Hospice condamnă decizia deputaților privind legea spălării banilor și ONG-urilor

Fundația HOSPICE Casa Speranței care de 10 ani îngrijește pacienţii cu boli incurabile din Făgăraș și Țara Făgărașului, condamnă modificările la legea spălării banilor și ONG-urilor, adoptate miercuri de Camera Deputaților.

Astfel, se alătură Societății de binefacere Diakonia Făgăraș și Fundației Comunitare Țara Făgărașului, care se află printre cei 40 de semnatari ai scrisorii care arată că prevederile incluse au ca scop blocarea activității societății civile.

„Deși suntem de acord cu acest proiect de lege care transpune o mult-așteptată directivă Europeană (Directiva Europeană 849 din 2015 împotriva spalării banilor), HOSPICE Casa Speranței condamnă adoptarea prevederii care nu aduce niciun beneficiu real societății civile și sufocă mediul ONG, dar mai ales aduce un mare deserviciu celor care trec prin cel mai greu moment al vieții lor: pacienții incurabili.

Legea, în forma sa actuală, obligă asociațiile și fundațiile să raporteze datele personale ale celor care participă la orice fel de activitate organizată de ONG-uri (în situație de neconformare, ONG-ul poate fi dizolvat). În cazul HOSPICE, această obligativitate de raportare la fiecare șase luni se transpune în publicarea datelor personale ale copiilor și ale adulților care beneficiază gratuit de serviciile HOSPICE și la încălcarea initimității și a confidențialității acestora.

JTTI
Mogaldea Therapy
Agromar
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Moveos

Considerăm că legea, în forma în care se regăsește acum, este nu doar o amenințare la adresa bunei desfășurări a activităților ONG-urilor cu impact major în viața comunității, dar și o încălcare a vieții private și a confidențialității medic-pacient a mii de copii și adulți care înfruntă un diagnostic incurabil. Subliniem că ONG-urile sunt deja subiectul diverselor raportări. Fundația HOSPICE Casa Speranței Brașov a oferit, de-a lungul celor 26 de ani de existență, servicii de îngrijire paliativă gratuite pentru peste 26.000 de copii și adulți cu boli incurabile, precum și pentru familiile acestora, dovedind în toată aceasta perioadă integritate și transparență completă”, se arată în reacția reprezentanților fundației.

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri modificările la legea spălării banilor și ONG-urilor, după ce au fost supuse la vot de două ori. Proiectul care pune în pericol asociațiile și fundațiile din toată țara a căzut prima dată. Pentru că nu a ieșit cum a vrut Liviu Dragnea, lipsindu-i două voturi, alianța PSD-ALDE a reluat procedura.

Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel că va ajunge la Klaus Iohannis pentru promulgare.


Apreciază
Distribuie