Hram la biserica „Sf. Evanghelist Ioan” și la Mănăstirea Prislop

Biserica „Sf. Evanghelist Ioan” Făgăraș (foto: Cornel Comici)

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, la mormântul său din Efes. El este patronul spiritual al bisericii din Făgăraș care îi poartă numele și al Mănăstirii Prislop.

Biserica Mănăstirii Prislop

Pe 8 mai, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan, cel mai tânăr dintre cei doisprezece Apostoli unul dintre cei patru Evangheliști.

Se pare că avea cam 25 de ani când a fost chemat la apostolie. A fost unul dintre Apostolii cei mai apropiați ai Mântuitorului Iisus Hristos, în Evanghelia sa numindu-se ucenicul pe care îl iubea Iisus.

El a lăsat ca moștenire tuturor credincioșilor scrierile sale canonice: Evanghelia, trei Epistole și Apocalipsa. Tot el este acela care a vestit lumii că „Dumnezeu este iubire” și „Dumnezeu este lumină”.

Demgy
Agromar
Mobila SH
JTTI
Monumente funerare
Amanet King Onix
Firma servicii renovare

Sfântul Apostol Ioan este prăznuit de trei ori pe an, iar în ziua de 8 mai este sărbătorit în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său.

Sfântul Ioan Evanghelistul a trăit peste 100 de ani. Potrivit tradiției, a ieșit împreună cu șapte ucenici ai săi din cetatea Efesului și le-a poruncit să-i sape un mormânt în chipul Crucii și acolo să fie îngropat de viu.

Când au auzit cei din cetate despre cele întâmplate, au mers și au săpat la mormântul lui, dar n-au aflat trupul apostolului. Au continuat să meargă la mormântul, rugându-se lui Dumnezeu și chemând în ajutor și spre mijlocire pe Sfântul Ioan.
S-a observat că, în fiecare an, în această lună și zi, din mormântul Sf. Ioan Evanghelistul izvorăște o pulbere fină, albă. Localnicii o numesc „mană” pentru că are puteri vindecătoare, atât pentru suflet, cât și pentru trup.


Apreciază
Distribuie