In Memoriam | Cinci ani de la plecarea în veșnicie a profesorului Duță

14 septembrie, 2012. O zi de vineri care părea normală și anunța ultimele pregătiri pentru începutul unui nou an școlar.

Ora 7.40 | O clipă care avea să pună capăt unei vieți. Viața unui om apreciat de sute de copii și zeci de dascăli, de generații de tineri care au prețuit valoarea, tenacitatea și intransigența dascălului Traian Duță.

În urmă cu exact cinci ani, clopoțelul a sunat trist debutul anului școlar la liceul Dr. Ioan Șenchea. Pentru întâia oară, la careul de deschidere, liniștea apăsătoare a înlocuit veselia firească a copiilor, iar elanul profesorilor s-a frânt iremediabil. Lipsea stâlpul acelei instituții.

În acea zi de luni, 16 septembrie 2012, clopoțelul a vestit, într-un fel, sfârșitul unei perioade de maximă efervescență în dezvoltarea Liceului Șenchea. Foști colegi și elevi ai profesorului vorbesc și astăzi de „era Duță”, o perioadă de peste două decenii, în care matematicianul a condus cu abilitate destinele acestei unități de învățământ.

Proaspat Alb
Spalatoria Aqua Carpet
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix
Mobila SH
Reno Depo
Demgy

Traian Duţă avea 54 de ani şi era profesor de matematică de mai bine de 30 de ani. La câteva luni după Revoluția din 1989, a devenit directorul acestei instituţii de învăţămînt. A activat intens și pe plan politic, fiind ales de trei ori membru al Consiliului Local.

În urmă cu 13 ani, profesorul Traian Duță a inițiat un concurs naţional de matematică, destinat liceenilor. Competiția este organizată, anual, de Colegiul Național Radu Negru, iar din 2012 poartă numele regretatului matematician.

(C.S.M.)


Apreciază
Distribuie