Inca un film romanesc a castigat un premiu international

“O lună în Thailanda”, debutul în lungmetraj al regizorului Paul Negoescu, a câştigat, sâmbătă seară, premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor (FIPRESCI) la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia. Festivalul Internaţional de Film de la Sofia (7 – 17 martie), ajuns la cea de-a 17-a ediţie, este unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din Europa . Evenimentul din Bulgaria a prezentat pe parcursul celor zece zile de festival peste 200 de filme – lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. Printre invitaţii speciali ai festivalului s-au numărat regizorul Costa-Gavras şi celebri fraţi Paolo şi Vittorio Taviani.

În programul ediţiei din acest an a Festivalului de la Sofia s-au regăsit mai multe pelicule româneşti. Astfel, filmul regizorului Cristian Mungiu “După dealuri” a fost prezentat în programul Cinema Today – Masters, “O lună în Thailanda”, în regia lui Paul Negoescu, a fost selectat în competiţia internaţională, în timp ce “Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, şi “Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, au fost incluse în competiţia balcanică. Filmul regizat de Radu Jude a fost prezentat şi în secţiunea Grand Prizes.

“O lună în Thailanda” spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu), care, în noaptea Anului Nou, descoperă că nu este mulţumit de viaţa lui sentimentală şi decide să se despartă de prietena sa, Adina (Ioana Anastasia Anton). Porneşte într-o călătorie prin cluburile şi petrecerile bucureştene în căutarea fostei iubite (Sînziana Nicola). Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevărat?

Din distribuţie mai fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Răileanu, Ionuţ Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotleţ, Ştefan Munteanu, Simona Ghiţă.

Reno Depo
Mobila SH
Proaspat Alb
Florian Shaorma
Sumi Agro - Kaishi
Demgy

Paul Negoescu a mai participat cu debutul său “O lună în Thailanda” la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Festivalul Internaţional de Film Francofon de la Namur, în competiţia “Emile Cantillon”, la Festivalul de Film de la Zurich, în competiţia oficială, şi la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, în selecţia internaţională.

Filmul “O lună în Thailanda”, o producţie Hi Film, în coproducţie cu Abis Studio, este realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea HBO România.

Proiectul “O lună în Thailanda” a fost dezvoltat în cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo şi în cadrul atelierului Premiers Plans, coordonat de actriţa Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO. (sursa incomemagazine.ro)


Apreciază
Distribuie