Începe CONCLAVUL pentru ALEGEREA NOULUI PAPĂ

A început Messa dinaintea Conclavului de alegere a unui nou papă, după retragerea lui Benedict al XVI-lea. După ce Papa Benedict al XVI-lea a renunţat la pontificat pe 28 februarie, astăzi începe, la Vatican, Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif, moment de cotitură pentru lumea creştină.

Acesta este cel de-al 75-lea Conclav organizat în istorie, iar cel care va fi ales Papă va fi al 226- lea Suveran Pontif.

 

Programul zilei de astăzi a început la Vatican, la ora 10.00, cu o slujbă specială, “Pro eligendo Papa”, la care vor participa toţi cei 207 membri ai Colegiului Sacru. Aceasta va fi oficiată de Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, în Bazilica Sfântul Petru, iar accesul publicului va fi permis.

La ora 16.30, cardinalii vor merge în procesiune de la Capela Paulina la Capela Sixtină, iar de la ora 16.45 vor începe ei vor începe să depună jurămintele şi să îşi exprime primul vot. Dacă voturile vor desemna un nou Papă, încă de la primul scrutin, credincioşii din Piaţa San Pietro vor putea vedea fumul alb care să-i informeze de alegere. Dacă nu va fi ales un nou Papă din primul vot, fumul care va fi văzut de credincioşi va fi negru.

La ora 20 este programată o rugăciune a cardinalilor, în Capela Sixtină, iar la ora 20.30 cardinalii se întorc la hotel.

Amanet King Onix
RIM Fam
Monumente funerare
Florian Shaorma
Demgy

Programul va continua timp de trei zile în aceeaşi manieră, iar dacă după treil zile de votări, nu se va ajunge la numirea unui nou Papă, atunci se va lua o întreagă zi de pauză pentru rugăciune.

Fumul care îi informează pe credincioşi dacă un nou Papă a fost sau nu ales va fi văzut în două episoade pe zi, o dată la ora 12 şi o dată la sfârşitul sesiunii de votare de seară, în jurul orei 19. Dacă un Papă a fost ales, în afară de fumul alb, credincioşii vor auzi clopotele Basilicii Sfântul Petru, iar de la acel moment în maxim o oră la balcon va apărea noul Papă pentru a-i saluta pe oameni.

Pentru alegerea unui nou Suveran Pontif este necesară o majoritate de două treimi din voturi, adică un minim de 77 .

După ce Conclavul a votat în limitele necesare un nou Papă, cel vizat va fi întrebat de cardinalul decan dacă acceptă “alegerea canonică drept Pontif Suprem”. Dacă alesul va fi de acord, urmează să-şi aleagă noul nume de Papă pe care îl va folosi. (sursa libertatea.ro)

 


Apreciază
Distribuie