Îndemn la neuitarea înfăptuirii Marii Uniri, la liceul Șenchea

foto: Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu"

Elevii și profesorii liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea” au îmbrăcat straiele de sărbătoare, luni.

Școlari, cadre didactice, militari de la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte Făgăraș, oficiali și preoți au participat la un eveniment dedicat Marii Uniri, desfășurat în curtea unității de învățământ.

Centenarul a fost sărbătorit, cu tricolorul în mână, prin poezie și cântece patriotice. Manifestarea a început cu intonarea imnului național și înălțarea drapelului, urmate de o scurtă slujbă religioasă oficiată de doi preoți.

foto: Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”

Unul dintre elevi a citit discursul rostit de regele Ferdinand în 1918, în timp ce unul dintre profesorii organizatori a ținut un discurs despre istoria Marii Uniri și contribuția Țării Făgărașului la momentul de la Alba Iulia.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Demgy
JTTI
Monumente funerare
„Nu trebuie să uităm niciodată drama națională trăită de românii din Transilvania și din Țara Făgărașului, puși să opteze între a-și îndeplini jurământul față de împăratul Austro-Ungariei, țara lor pe-atunci, și lupta pentru alipirea teritoriilor locuite de români, la Vechiul Regat. Cum nu trebuie să uităm nici faptul că tineri recruți români, soldați, ofițeri de carieră, generali precum Ioan Boieriu, din Recea, și-au făcut datoria față de împărat, jurând credință și supunere, urmând să ceară, în acest context, o serie de drepturi naționale. Vitejia lor pe câmpul de luptă era elogiată în 1915, în oficiosul Țării Făgărașului, ziarul „Olteanul”.
foto: Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”

Cum nu trebuie să uităm nici avântul armatei române din noaptea de 14 spre 15 august 1916, asemănător avântului dorobanților din vara lui 1877, care a dus în numai câteva săptămâni, la eliberarea unei treimi din Transilvania, începând cu satele făgărășene de sub munte. Aici, în satele noastre, precum Părău, Șercaia, Scorei, soldații armatei române au fost primiți cu deosebită bucurie. Femeile le-au întins pită caldă scoasă din cuptoare, hrănindu-i, oferindu-le odăile cele bune pentru odihnă, îngrijind răniții ca pe proprii lor copii. Ele se gândeau la feciorii și soții lor, duși cu forța pe fronturile îndepărtate de către stăpânirea austro-maghiară. Dau informații despre pozițiile inamice, adună răniții, îngroapă soldații căzuți în luptă”, a rostit profesoara Dana Streza, în fața celor prezenți.

Soldații au defilat și au dat onor drapelului, la finalul evenimentului.

foto: Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu”


Apreciază
Distribuie