Indemnizațiile de creștere a copilului au fost majorate cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți

foto: Inara Prusakova / Dreamstime.com

Guvernul a aprobat, marți, majorarea cu 50% a indemnizațiilor de creștere a copilului în cazul mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți. Măsura este valabilă și în cazul femeilor care nasc din nou în timpul perioadei de concediu pentru îngrijire a copilului, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

„Prin această măsură sprijinim familii în care cresc acum aproximativ 4.700 de copii și pentru care ne-am dorit armonizarea indemnizației cât mai aproape de valoarea cheltuielilor pentru creșterea a doi sau mai mulți bebeluși în același timp. Această decizie se va aplica și în cazul femeilor care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului.

Toate aceste măsuri, care vor intra în vigoare din ianuarie 2023, sunt parte din politicile de încurajare a natalității în România, în contextul declinului demografic. Este datoria statului să sprijine familiile și să asigure atât o repartizare echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între părinți, cât și un echilibru între viața profesională și cea privată a acestora”, scrie Ciucă pe Facebook.

Mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei, potrivit ministrului Gabriela Firea.

Monumente funerare
Demgy - locuri de munca
JTTI
Amanet King Onix
Florian Shaorma
Moveos

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei. Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a declarat Firea.


Apreciază
Distribuie