Interviurile Super FM – Flaviu Florea

Flaviu Florea – un făgărăşean din Mureş

Flaviu Florea s-a născut în data de 21.10.1974 , în localitatea Luduş, judeţul Mureş. A copilărit alături de bunici – Ana şi Petru Florea şi sora lui, Anca, şi a prins plăcerea de a cânta de la nunţile care se făceau în zona Mureşului. A locuit mai mulţi ani în Braşov şi de 10 ani îl putem numi făgărăşean pentru că, pe lângă purtatele de pe Mureş, cântă şi învârtitele făgărăşene.

Diana Gribincea: Cum ne descrii locul unde te-ai născut şi satul în care ai copilărit?
Flaviu Florea: M-am născut pe Valea Mureşului inferior, într-un sat de deal şi câmpie, numit Gheja. Copilăria şi adolescenţa mi le-am petrecut în acest frumos sat, unde am trăit cele mai frumoase momente din viaţa mea şi pe care, bineînţeles, mi-aş dori să le mai trăiesc o dată. Aici am prins dragostea de cântec alături de bunicii mei, care m-au crescut şi m-au educat în aşa fel încât să ajung în viaţă exact cum mi-am dorit. Tot alături de bunicii mei mă duceam la nunţile din satele apropiate unde am prins dragostea de cântec şi joc popular. Melodiile pe care eu le cânt şi pe noul meu album „Lung îi drumu şi bătut” fac parte din zona mea, zona Mureşului, pe care eu o îndrăgesc foarte mult.
D.G.: Care au fost începuturile tale în muzică?
F.F.: La nunţile la care eu participam alături de bunicii mei, îmi amintesc şi acum că stăteam aproape tot timpul lângă scena muzicanţilor şi îi sorbeam din ochi. La vârsta de 17 ani am urcat prima dată pe scenă, la o nuntă, unde am cântat două piese alături de formaţie. La îndrumarea violonistului din acea formaţie, care mi-a spus că aş putea face carieră, mi-am luat inima în dinţi şi am decis să fac pasul spre cariera muzicală.
D.G.: La ce vârstă ai plecat la Braşov şi care au fost cele mai mari realizări pe plan muzical?
F.F.: La vârsta de 21 de ani am plecat la Braşov, unde am început cursurile Şcolii Populare de Arte „ Tiberiu Brediceanu” şi tot atunci am participat la nenumărate spectacole – concurs din ţară, unde am obţinut diferite premii. Am colaborat cu diferite ansambluri din Braşov – „Cerbul Carpatin”, din Zărneşti – „Piatra Craiului”  etc.. Tot în acea perioadă am participat la câteva festivaluri naţionale şi internaţionale în Franţa, Austria etc.
D.G.: Cum a fost prima oară când ai participat la un concurs de muzică populară?Flavius Florea
F.F.: Este cel mai important moment din cariera unui artist, cel puţin asta am simţit eu în momentul în care am urcat pe scena unui festival – concurs de muzică populară şi în faţa mea erau profesori – doctori ca: Gheorghe Oprea, Eugenia Florea, etc. Am cântat o doină şi o piesă de joc şi am obţinut premiul special al juriului.
D.G.: Albumul lansat anul trecut are o poveste?
F.F.: Albumul „Lung îi drumu şi bătut”, lansat în vara anului 2012, a fost compus de dirijorul şi compozitorul Mihaiu Emil, care a insistat foarte mult să imprim acest album cu orchestra dânsului de la Cluj. Albumul cuprinde 15 piese, care sunt şi din zona Mureşului şi din Ţara Făgăraşului. În ver-surile pieselor se regăsesc: dorul de casă, lo- curile în care m-am născut, jocurile satului şi dragostea pentru mândră.
D.G.: Lucrezi la un alt album. Ce ne spui despre el?
F.F.: Sper ca la sfârşitul anului 2013 să pot realiza un nou album, în care îmi pun toate speranţele că va fi un album de succes, pentru că melodiile pe care le voi cânta sunt alese cu multă atenţie şi îmi sunt foarte dragi.
D.G.: Eşti din zona Mureş, dar de foarte mulţi ani locuieşti la Făgăraş. Cum sunt oamenii din zona ta şi cum îi vezi pe ai noştri?
F.F.: Referitor la această întrebare pot spune că sunt un om deschis şi cu sufletul alături de oameni. Oamenii din zona Mureşului au un suflet foarte bun, sunt oameni de încredere, ardeleni adevăraţi. Pot spune că şi aici, în Făgăraş, am întâlnit aceste gen de oameni care au apreciat ceea ce fac şi vor aprecia ceea ce voi face, probabil, de acum încolo. Le mulţumesc tuturor făgărăşenilor, îi salut cu drag şi le spun că respectul meu este reciproc. Vă recomand să ascultaţi în continuare Radio Super Fm şi să citiţi ziarul „Bună Ziua Făgăraş”.

Fifth Avenue - locuri de munca
Monumente funerare
Din Bucatele Cetatii - angajari
Sezar Forest

(interviu realizat de Diana Gribincea)


Apreciază
Distribuie