IPS Serafim oficiază slujba de reînhumare a eroului necunoscut, de la Boholț

Locuitorii satului Boholț vor cinsti duminică memoria soldatului necunoscut, căzut în urmă cu un secol în luptele crâncene pe care armata română le-a dus împotriva armatelor austro-ungare și germane.

După intrarea României în război, alături de Antanta, pe ambele maluri ale Oltului din zona Șercaia – Făgăraș – Cincu, s-au desfășurat operatiuni militare contra trupelor Puterilor Centrale. În 14 și 15 septembrie 2016, la forțarea Oltului, numeroși militari ai Diviziei a III-a din Armata a II-a română au fost uciși sau răniți. Multe victime au fost lăsate atunci în grija țăranilor din satele Făgărașului.

În scrierile învățătorului Aurel Drăguș se menționează că, în locul numit „La Mesteacăn”, de la Boholț, sătenii au descoperit atunci un soldat român ucis de trupele inamice. Oamenii din Boholț l-au numit „Gheorghe”, l-au îmbrăcat în portul tradițional românesc și l-au înmormântat creștinește în cimitirul satului. Președintele Asociației ”Pro Boholț”, ing. Vasile Joantă, spune că, în urmă cu câteva decenii, dealul unde era amplasat cimitirul vechi a suferit o alunecare de teren. La un secol de la terminarea războiului, în cinstea eroului necunoscut, rămășițele pământești ale soldatului vor fi depuse într-o raclă și reînhumate în curtea bisericii.

Sâmbătă seara va avea loc o procesiune religioasă „la Mesteacăn” și pe ulița Boholțului. Duminică 19 august, racla cu osemintele eroului necunoscut va fi înhumată în curtea bisericii, lângă crucea eroilor ridicată în 2017 de artiștii participanți la tabăra de creație de la Boholț. Slujba religioasă va fi oficiată de IPS Serafim Joantă, Mitropolitul românilor ortodocși din Europa Centrală și de Nord, originar din satul Boholț.

Narin
Florian Shaorma
JTTI
Leloland
Monumente funerare
Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Belvedere - revelion 2023

Ing. Vasile Joantă a declarat că ideea reînhumării eroului necunoscut a aparținut profesorului Vasile Joantă (n.r. – coincidență de nume) și că evenimentul din 18-19 august este organizat de Parohia Ortodoxă, Primaria Beclean și Asociația Pro Boholț.

C.S.M.


Apreciază
Distribuie