Istoria zilei de 16 aprilie

 

Reper istoric 16 aprilie

Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Florian Shaorma
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Agromar
Demgy
Mogaldea Therapy
1850: A murit Madam Tussaud, fondatoarea renumitului “Muzeu al figurilor de ceara” din Londra, ce-i poarta numele. Marie Tussaud, pe numele de fata Grosholtz, s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1 decembrie 1761. A invatat sa prelucreze ceara si arta modelarii de la medicul Philippe Curtius, in casa caruia mama ei a lucrat ca menajera.
A fost profesoara de arta a surorii regelui Ludovic al XVI-lea, dar Revolutia Franceza din 1789 i-a schimbat viata, pentru ca a fost intemnitata pentru legaturile avute cu familia regala. Dupa eliberare a fost obligata sa faca masti mortuare pentru prizonierii ghilotinati, pentru a-si dovedi supunerea fata de noii guvernanti.
In 1802, a pleacat in Anglia impreuna cu cei doi fii si a inceput sa isi prezinte public figurinele din ceara confectionate. Timp de peste 30 de ani, a strabatut tara expunandu-si colectia sa, care cuprindea personalitati ale vremii.
Muzeul figurilor de ceara care ii poarta numele s-a infiintat in 1835, la Londra, pe Baker Street. Expozitia a fost mutata ulterior in sediul actual din Marylebone Road, in 1884, muzeul adapostind cateva dintre figurile de ceara create chiar de Madame Tussaud, in anii tineretii sale. Printre ele se numara cele ale lui Voltaire si Benjamin Franklin. De asemenea, in incinta se afla chiar copia ei, pe care si-a facut-o personal chiar inainte de sfarsitul vietii.
Statuile din Muzeul figurilor de ceara sunt ordonate in salile muzeului pe zone tematice: “Lumea filmului”, “Legendele muzicii”, “Petrecerea celebritatilor”, “Camera ororilor”, unde se afla expus si Vlad Tepes. De-a lungul anilor, muzeul a fost afectat de un incendiu, bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar a ramas in picioare. In prezent, colectia numara peste 16.000 de exponate.
Personajele muzeului sunt lucrate in marime naturala, fiind nevoie de o multime de masuratori (chiar si cateva sute) si fotografii ale fetei, capului si intregului corp, pentru reusita. Pentru realizarea unei copii din ceara este nevoie de un proces care poate dura si peste sase luni. Mai intai, se modeleaza, pe un cadru metalic, mulajele din lut, in marime naturala, ale capului si corpului, acordandu-se o atentie deosebita detaliilor fizionomiei. Apoi, se realizeaza, tot pe baza masuratorilor, matritele din ipsos ale corpului si capului, din mai multe parti care se vor imbina ulterior intre ele. In interiorul matritelor se toarna ceara fierbinte si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se scurge ceara fluida ramasa in interior, astfel incat se obtine un mulaj gros de circa 2,5 cm, gol pe dinauntru.
La confectionarea mainilor se adauga si material plastic sau cauciuc, pentru o rezistenta sporita, iar pentru corp, tot pentru a conferi rezistenta, se foloseste fibra de sticla. Urmeaza retusurile, atasarea parului (se foloseste numai par uman), suvita cu suvita, realizarea ochilor si dintilor si aplicarea atenta a culorilor, pentru ca tonurile sa coincida exact cu cele ale pielii personajului real. Dupa imbinarea partilor componente (cap, corp, maini), personajul este imbracat cu o vestimentatie care il caracterizeaza. De multe ori, chiar cu haine care au apartinut personalitatilor in cauza. Costul unei statutete este de circa 75.000 de dolari.
Alte evenimente importante din 16 aprilie
16 aprilie – “Ziua internationala a astronomiei”; este o manifestare care a aparut mai intai in SUA, in anul 1973, pentru a atrage atentia publicului asupra acestei stiinte si reprezinta momentul cand astronomi profesionisti si amatori se intalnesc pentru a impartasi din cunostintele si informatiile lor si pentru a oferi tuturor celor interesati posibilitatea de a observa in mod direct frumusetile boltei ceresti
16 aprilie – Ziua nationala a Danemarcei – Ziua de nastere a reginei Margrethe a II-a
1825: A murit pictorul elvetian Henry Fuseli
1828: A murit pictorul spaniol Francisco (Jose) de Goya (y Lucientes)
1830: A murit dramaturgul maghiar Katona Jozsef
1869: Apare, la Bucuresti, revista “Traian”, editata de Bogdan Petriceicu Hasdeu
1917: Vladimir Lenin s-a intors din exil la Petersburg
1925: La Sofia are loc atentatul de la Biserica „Sveti Nedelia”. Partidul Comunist Bulgar, fiind scos in afara legii, foloseste acest lacas pentru a elimina pe cei mai de seama reprezentanti ai regimului aflat la putere
1927: Incepe razboiul civil din China, care va dura pana in 1948, intre nationalistii condusi de Chiang Kai-shek si comunistii lui Mao Zedon
1930: Declansarea razboiului civil in China
1935: A murit Panait Istrati, scriitor roman afirmat in Franta
1938: Au fost arestati mai multi conducatori legionari, in frunte cu capitanul Corneliu Zelea Codreanu. La 19 Aprilie 1938, Capitanul a fost condamnat la 6 luni închisoare, maximum de pedeapsa, în procesul intentat de N. Iorga. Istoricul a cerut, la 30 martie 1938, s-a adresat Parchetului si a acerut anchetarea lui Codreanu pentru ultraj dupa ce a primit o scrisoare de amenintare din partea acestuia. Corneliu Codreanu, în aceasta scrisoare, îl învinovateste pe N. Iorga de necinste sufleteasca si de jignire a tineretului. Scrisoarea avea un caracter particular. In a doua jumatate a lunii aprilie, guvernul lui Armand Calinescu a publicat numeroase legi si regulamente pentru a tine sub control Miscarea Legionara, tot mai violenta, si s-au facut cateva sute de arestari ale simpatizantilor lui Codreanu.
1943: Chimistul elvetian Albert Hofmann a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului
1954: A fost executat in inchisoarea Jilava, dupa un simulacru de proces, Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, participant de seama la infaptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog si publicist, profesor la Universitatea Bucuresti, ministru al Justitiei romane intre 1944–1948
1972: A fost lansata naveta spatiala “Apollo 16”, care a aselenizat la 20 aprilie 1972
2002: A murit poetul Radu Saplacan
2007: Masacrul din campusul Universitatii Virginia Tech, Blackburg, Virginia, SUA. A fost cel mai sangeros incident petrecut intr-o institutie de invatamant din istoria Statelor Unite, cu un numar de 33 de persoane decedate. In incident si-a pierdut viata si profesorul roman Liviu Librescu, ucis in atacul de la Universitatea Virginia Tech de catre Cho Seung-hui, identificat ca autorul atentatului. Studentul de origine asiatica, in varsta de 23 de ani, s-a nascut in Coreea de Sud si a crescut in Virginia. S-a sinucis dupa uciderea celor 32 de persoane aflate in campus. Tanarul a trimis televiziunii NBC, chiar in ziua comiterii atentatului, un dosar cu filme si fotografii in care isi justifica masacrul. In inregistrarile sale, acesta poate fi auzit cum spune: ”Multumita voua mor ca Iisus Hristos pentru a inspira generatii de oameni slabi si fara aparare.“
Aniversari vedete si personalitati
1844: S-a nascut Anatole France, scriitor francez
1852: S-a nascut George Demetrescu Mirea, pictor
1872: S-a nascut Ioan Scarlatescu, compozitor si pianist
1879: S-a nascut Gala Galaction (Grigore Pisculescu), preot-scriitor, membru al Academiei Romane, profesor de teologie, traducator impreuna cu Vasile Radu al Bibliei in romaneste (1938), autor al volumelor «Bisericuta din Razoare» ; «Clopotele din manastirea Neantu» ; «La tarmul marii» ; «De la noi la Cladova» ; «Roxana» ; «Doctorul Taifun» ; «Papucii lui Mahmud» sau «La raspantie de veacuri».
1885: S-a nascut Leo Weiner, compozitor maghiar
1887: S-a nascut Dariu Pop, compozitor
1889: S-a nascut Charles Chaplin, actor, regizor, scenarist, compozitor si producator american de film de origine
1896: S-a nascut Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), scriitor francez de origine romana; unul dintre fondatorii miscarii dadaiste (in februarie 1916 lanseaza, la Zurich, la cabaretul “Voltaire”, miscarea “Dada”, alaturi de Hugo Ball, Hans Arp, Marcel Iancu si altii)
1903: S-a nascut Filaret Barbu, compozitor si dirijor
1921: S-a nascut Sir Peter Ustinov, actor, regizor si producator britanic de film
1926: S-a nascut Radu Zvoristeanu, violonis
1927: S-a nascut Eugen Pricope, dirijor si muzicolog.
1927: S-a nascut (la Marktl am Inn, Germania) Papa Benedict al XVI-lea (cardinalul Joseph Ratzinger), ales Suveran Pontif la 19.IV.2005; a urcat in Scaunul Pontifical la 24.IV.2005 (Papa Benedict al XVI-lea, al 265-lea papa din istoria Bisericii Catolice, este cel mai in varsta cardinal care accede pe tronul Sfantului Petru in ultimii 275 de ani si este primul papa german dupa aproape 1000 de ani, de la pontificatul lui stefan al IX-lea/1057-1058)
1929: S-a nascut Roy Hamilton, cantaret R&B american
1929: S-a nascut Ed Townsend, cantaret R&B american.
1930: S-a nascut Herbie Mann (Herbert Jay Solomon), flautist, saxofonist si compozitor american.
1933: S-a nascut Perry Botkin Jr., producator, compozitor si aranjor american.
1935: S-a nascut Bobby (Stanley Robert) Vinton, cantaret american.
1935: S-a nascut Nicolae Brandus, compozitor
1939: S-a nascut Dusty Springfield (Mary Catherine Isabel Bernadette O’Brien), cantareata britanica.
1942: S-a nascut Leo Nucci, bariton italian
1945: S-a nascut Stefan Grossman, chitarist american.
1947: S-a nascut Gerry Rafferty, muzician britanic.
1947: S-a nascut Salman Rushdie, scriitor britanic, autor al “Versetelor satanice”. Pentru aceasta lucrare, vazuta ca o insulta la adresa religiei islamice, a fost condamnat la moarte de catre ayatollahul Khomeiny, liderul spiritual al iranienilor
1953: S-a nascut Kurt Maloo, multi-muzician elvetian.
1963: S-a nascut Jimmy Osmond, cantaret american.
Calendar religios 16 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Sfantul Mucenic Irina, Agapia si Hionia din Tesalonic; Sfantul Ierarh Fructuosus de Braga (Denia celor 12 Evanghelii)
Calendar crestin greco-catolic:
Sfantul Iosif, patronul Bisericii Universale si al Eparhiei de Cluj-Gherla. Ss Hrisant si Daria, mucenic
Calendar crestin romano-catolic:
Sfantul Benedict Iosif Labre


Apreciază
Distribuie