Istoricul zilei – 15 Aprilie!

 

Reper istoric 15 aprilie

1912: Catastrofa transatlanticului Titanic, care a dus la moartea a peste 1.500 de persoane din cei 2.200 de pasageri care s-au imbarcat la bord. Titanicul, cel mai mare pachebot din lume din acele vremuri, s-a scufundat in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 dupa ce s-a ciocnit de un aisberg. Tragedia a avut loc in largul insulei Terra Nova, in cursul voiajului sau inaugural pe ruta Southampton (Marea Britanie) – New York (SUA).

Titanic H.M.S., un vas de pasageri despre care s-a spus ca nu se poate scufunda, a devenit astfel o legenda, despre tragica poveste a scufundarii transatlanticului fiind scrise mii de pagini si fiind un film, cu acelsai nume, regizat de James Cameroon – care a facut la randul sau istorie dupa un triumf la gala premiilor Oscar si unul in box-office. Epava a fost descoperita zacand la 4 km adancime, in septembrie 1985, de o echipa de cercetatori franco-americana.

Nava a plecat in 10 aprilie 1912 in prima sa cursa in urale si acordurile fanfarei, fara ca nimeni sa se gandeasca la tragedia care avea sa urmeze. Pe cand se afla la 400 de leghe marine de tarm, mai multe semnale radio trimite de pe un alt vas informa ca sloiuri si bucati mari de gheata plutesc in deriva in apele recei ale Atlanticului. John Phillips, radiotelegrafistul de pe uriasul pachebot, nu a luat in seama alerta, iar Titanicul a mers mai departe in drumul spre moarte.

Ciocnirea de iceberg a fost fatala pentru gigantul Titanic
In seara zilei de 14 aprilie, la ora 23.40, un aisberg a lovit lateral nava, care si-a inceput scufundarea lenta, dupa ce un marinar a strigat cat a putut de tare: “Iceberg, drept inainte!”. Primul ofiter William Mcmaster Murdoch a ordonat o intoarcere rapida spre stanga, o manevra care nu a putut evita coliziunea la tribord. Chila a fost strapunsa in citeva locuri, sub nivelul de plutire, pe o lungime de 91 de metri, permitind apei sa inunde cinci compartimente, devenind atit de grele incit nava a inceput sa se incline, ducind la inundarea altor compartimente.

Titanicul si-a continuat inaintarea in acordurile orchestrei, care de la muzica de antren a trecut la intonarea unui imn religios, care prevestea sfarsitul. Apoi s-a auzit in difuzor vocea capitanului Edward John Smith, care a anuntat ca nava se scufunda: ”Echipaj si ofiteri ai Titanicului, sunteti eliberati de orice sarcina. V-ati facut datoria, dovedindu-va a fi demni de numele britanic. Sa scape cine poate. Dumnezeu sa fie cu voi.” La circa 30 de minute, s-a dat comanda lansarii la apa a celor 20 de barci de salvare (care aveau capacitate doar pentru 1.178 de persoane) si au fost trimise semnale de ajutor prin radio.

Peste doua de ore de agonie pentru vasul Titanic
In 15 aprilie 1912, la ora 2.10 dimineata, pupa s-a ridicat din apa, iar unul dintre cosurile vasului s-a rupt si a cazut peste punte, inghitand oameni si obiecte de pe Titanic. Transaltanticul s-a scufundat dupa 2 ore si 40 de minute de la ciocnirea de iceberg.

Doar doua din cele 20 de barci s-au intors sa salveze si alti pasageri, ale caror vieti se scurgeau incet din trupurile prinse in menghina apelor inghetate. Vasul Carpathia a venit prima la locul catastrofei dupa patru ore de la impact, reusind sa salveze 700 de oameni.

La 1 septembrie 1985, la ora 1.00, submersibilul Argo a fotografiat pe fundul oceanului resturile navei, in cadrul unei expeditii conduse de geologul marin Robert Ballard. Peste un an, a doua expeditie a reusit sa prezinte imagini mai detaliate ale epavei Titanicului si cateva obiecte de lux de pe nava. Ulterior, la pupa epavei a fost montata o placa memoriala, iar Congresul Statelor Unite a declarat situl subacvatic un memorial al victimelor, fiind interzise “modificarea, deteriorarea sau salvarea” acestuia.

Primaria Soars - Pasti 2024
Amanet King Onix
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Sezar Forest - soferi profesionisti
Demgy
Brutaria Dragus

Titanic – cel mai mare vas transatalantic era inalt cat un bloc cu 15 etaje
Titanic avea un tonaj de 66.239 tone, dimensiuni de 259,83 x 28,19 metri, patru cosuri inalte de 19 metri, unul nefunctional insa, doua catarge, un motor cu opt cilindri tripli si turbine pe baza de abur. Viteza maxima pe care o putea atinge era de 23 de noduri. Vasul putea transporta la bord 1.034 de pasageri – clasa I, 510 – clasa a II-a si 1.022 pasageri – clasa a III-a. Proprietarul vasului Titanic, compania White Star Line, a etichetat vasul ca fiind “nescufundabil”. Constructia sa din otel masiv si marimea sa grandioasa i-a determinat pe toti sa creada ca acesta poate rezista oricarei infruntari.

Echipajul de pe Titanic a fost total nepregatit sa navigheze in apele inghetate ale Atlanticului de Nord. De asemenea, echipajul a avut un numar insuficient de binocluri si proceduri neclare de monitorizare a conditiilor din traficul maritim, precum si un numar insuficient de barci de salvare. Mai mult, capitanul se pare ca a fost convins de proprietari sa mareasca viteza vasului pentru a ajunge in port cat mai repede, dar si pentru a-i proba performantele, toate acestea contribuind la producerea dezastrului.

Scufundarea Titanicului a fost prezisa cu 14 ani inainte
O stranie carte, “Futility”, scrisa de americanul Morgan Robertson, a prevestit scufundarea Titanicului cu 14 ani inainte ca tragedia sa aiba loc. Scriitorul a descris cu amanunte ciocnirea unui vas urias de un aisberg, insirand printre cauze tocmai cele care au facut posibila moartea atator persoane de pe Titanic (lipsa barcilor de salvare, viteza mare).

Coincidenta sau nu, vasul descris de Morgan Robertson are aceleasi date tehnice si un numar similar de pasageri ca transatalnticul scufundat, mai mult avariile provocate de impact sunt identice in carte cu cele suferite de Titanic. Autorul nu poate fi acuzat ca s-ar fi inspirat din proiectul constructorilor Titanicului, pentru ca lucrul la acesta a inceput la noua ani de la aparitia cartii.

Alte evenimente importante din 15 aprilie
15 aprilie – Ziua mondiala a diagnosticarii diabetului

1641: Mitropolitul Varlaam al Moldovei a infiintat, la Iasi, prima scoala de muzica bisericeasca.
1729: Prima auditie a oratoriului „Patimile dupa Matei” de Johann Sebastian Bach
1764: A incetat din viata curtezana Madame de Pompadour, cunoscuta ca amanta regelui Louis XV al Frantei.
1755: Poetul, jurnalistul si lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat “Dictionarul limbii engleze”
1865: A murit, dupa ce a fost impuscat, Abraham Lincoln, al 16-lea presedinte al SUA
1918: Bojdeuca din Iasi a lui Ion Creanga a fost declarata muzeu, devenind prima casa memoriala din Romania
1944: A avut loc primul bombardament de noapte al aviatiei britanice asupra Romaniei, cand 83 de bombardiere Wellington au atacat Turnu-Severin. La cateva ore, a avut loc un alk doilea bombardament anglo-america, de aceasta data asupra capitalei Bucuresti – Universitatea fiind distrusa partial
1945: Trupele britanice au eliberat detinutii din lagarul de concentrare Bergen-Belsen
1947: A fost infiintata Filarmonica “Banatul” din Timisoara
1949: A fost infiintata Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brasov
1949: A avut loc premiera dramei “Balcescu” de Camil Petrescu
1955: Deschiderea primului restaurant McDonalds
1964: Plenara largita a CC al PCR a adoptat Declaratia cu privire la pozitia PCR in problemele miscarii comuniste si muncitoresti internationale. Declaratia a condamnat pretentiile PCUS de a domina miscarea comunista internationala sub pretextul internationalismului proletar. Declaratia a marchat inceputul oficial al politicii independente a Romaniei in cadrul “lagarului comunist”
1971: La Portile de Fier, a fost conectat la sistemul energetic national primul hidroagregat, de productie romaneasca
1980: Jean-Paul Sartre, scriitor francez, a incetat din viata.
1990: A murit Greta Garbo, celebra actrita suedeza
1991: Inaugurarea oficiala a activitatii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD)
1998: A avut loc lansarea oficiala a canalului HBO, in Bucuresti
2005: Funeraliile Printului Rainier al III-lea de Monaco au avut loc in prezenta a zeci de oficialitati din Europa, precum si membri ai caselor regale.

Aniversari vedete si personalitati

1452: S-a nascut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer si arhitect italian renascentist
1642: S-a nascut Suleiman al II-lea, sultan al Imperiului Otoman
1684: S-a nascut Ecaterina I a Rusiei
1707: S-a nascut Leonhard Euler, matematician si fizician elvetian
1797: S-a nascut Louis Adoplphe Thiers, istoric, politician si jurnalist francez
1858: S-a nascut Emile Durkheim, sociolog francez
1873: S-a nascut Henry James, scriitor american
1874: S-a nascut Johannes Stark, fizician german
1878: S-a nascut Robert Walser, scriitor elvetian
1879: S-a nascut Theodor Capidan, lingvist roman
1913: S-a nascut Rodica Sutzu, pianista
1924: S-a nascut Stephen Fischer-Galati, istoric
1935: S-a nascut Gheorghe Firca, muzicolog roman
1938: S-a nascut Claudia Cardinale, actrita italiana
1946: S-a nascut Serban Popa, artist in sticla si pe textile, stabilit in Canada
1959: S-a nascut Emma Thompson, actrita britanica
1961: S-a nascut Rodica Ciobanu, ziarista
1966: S-a nascut Samantha Karen Fox, cantareata engleza (Touch Me)
1968: S-a nascut George Ivascu, actor
1979: S-a nascut Claudiu Purcarin (Nasu’), membrul trupei Sistem
1982: S-a nascut Mark Mizzark, rapper american, Another Bad Creation
1990: S-a nascut Emma Watson, actrita engleza, cea care interpreteaza rolul Hermione in celebra serie “Harry Potter”

Calendar religios 15 aprilie
Calendar crestin ortodox:
Sf. Ap. din cei 70: Aristarh, Pud si Trofim; Sf. Mc. Crescent din Mira Lichiei (Maslu – Denie)
Calendar crestin greco-catolic:
S Crescent, mucenic
Calendar crestin romano-catolic:
Sf. Anastasia, mucenica


Apreciază
Distribuie