Jurnaliști din Sibiu au „adoptat” un elev și îi vor asigura necesitățile pe perioada anului școlar

foto: turnulsfatului.ro

Redacția Turnul Sfatului a „adoptat” la distanță unul dintre copiii aflați într-un program after school și îi va plăti acestuia hrana și activitățile pe toată perioada anului școlar. Jurnaliștii site-ului de știri din Sibiu au ales să se implice direct pentru a schimba lucrurile, nu doar să relateze despre elevi de clasa a V-a sau a VI-a care nu știu să citească și să scrie corect, relatează Educație Privată.

15 copii, de la clasa I și până la clasa a VI-a, merg la școala din cartier, frecventează after school-ul „Șura dă aripi”, un proiect inițiat de preotul Alexandru Ioniță. Aici au parte de o masă caldă, își fac temele și sunt implicați în diverse activități sub atenta supraveghere a unui psihopedagog, sprijinit de voluntari.

„M-am întâlnit cu părintele Ioniță la un eveniment și mi-a povestit despre proiectul Șura dă aripi. Părintele este de mai mult timp paroh în cartierul Gușterița din Sibiu, unde sunt foarte multe familii cu o situație socială precară, multe dintre ele chiar la limită. Anul acesta are un vis, de a face un program after school pentru copiii care învață în acest cartier și să le ofere posibilitatea de a-și face temele și de a înțelege ceea ce învață la școală, pentru că, din păcate, s-a dovedit că printre cei 15 copilași sunt elevi de clasa a V-a sau a VI-a care încă nu știu să scrie sau să citească cum trebuie. Asta arată că sistemul de învățământ nu insistă asupra lor”, declară jurnalista Raluca Budușan pentru Educație Privată.

După ce i-au cunoscut pe copii, jurnaliștii sibieni au decis ca redacția să „adopte” unul dintre ei pentru a-l susține financiar și speră ca gestul lor să fie un exemplu; iar ceilalți elevi să-și găsească susținători, pentru a-și putea îndeplini visul.

„Inițial ne gândeam cum am putea ajuta proiectul, să-l promovăm și să-l facem vizibil. În momentul în care am vorbit cu redactorul șef, Traian Deleanu, a zis că am putea să-l susținem toți, din banii redacției, pe baza unui contract de sponsorizare. Gestul nostru vrem să fie un exemplu. Ne dorim din tot sufletul ca ceilalți 14 copii să-și găsească un astfel de susținător. Nu am vrut să alegem un copil anume. Noi i-am cunoscut pe toți, nu am vrut să alegem unul anume. Nu cred că cineva ar trebui să aleagă un copil, ideea este ca toți cei 15 să aibă șansa, cel puțin anul acesta, de a merge la after school.

Dincolo de faptul că își fac acolo temele și sunt ajutați să conștientizeze că terminarea a cel puțin 10 sau 12 clase le este benefică, este foarte important să își stabilească un țel. Chiar îmi povestea psihopedagogul Marinela Ignat că un băiețel vrea neapărat să termine 10 clase, pentru că vrea să obțină permisul de conducere. Are un țel și va lupta să-l atingă”, mai spune Raluca de la Turnul Sfatului.

Preotul Alexandru Ioniță a reușit la Maratonul Internațional Sibiu de anul acesta să strângă bani pentru demararea programului dedicat copiilor din familii vulnerabile, însă fondurile nu sunt suficiente pentru a fi derulat întregul an școlar.

„Pentru acest proiect s-au strâns bani la Maratonul Internațional Sibiu, dar vor ajunge doar pentru câteva luni, să plătească pedagogul care are grijă de copii. Trebuia să găsească o soluție de finanțare pe termen lung. În astfel de cazuri, de obicei oamenii donează la început, după care donațiile se opresc. Atunci am mers pe ideea aceasta care ni s-a părut potrivită, de a „adopta” un copil la distanță și să îi plătim programul, lunar, pe un an școlar”, a mai declarat Raluca Budușan pentru Educație Privată.

Reportajul realizat de Turnul Sfatului la „Șura Culturală”, care gestionează programul „Șura dă aripi”, îl găsiți aici.


Apreciază
Distribuie